Jednostavni, a efikasni savjeti stručnjaka: Produžite svježinu bananama

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavni, a efikasni savjeti stručnjaka: Produžite svježinu bananama

Banane su omiljeno voće u mnogim domaćinstvima, ali njihova kratka trajnost često zna biti frustrirajuća.

Veoma brzo sazrijevaju i postaju smeđe i meke, što ih čini neupotrebljivima za mnoge recepte. Razlog tome je etilen, prirodni plin koji banane ispuštaju i koji ubrzava proces zrenja. Ipak, stručnjaci tvrde da postoji jednostavan trik koji može produžiti svježinu banana i do 14 dana.

Prema savjetima higijenskih stručnjaka iz kompanije High Speed Training, ključ je u odvajanju banana iz grozda i umotavanju njihovih peteljki u plastičnu foliju ili aluminijsku foliju. Kada su banane na okupu, etilen se širi brže među njima, što uzrokuje ubrzano zrenje cijelog grozda.

Vandalizam u Velenju: Odsjekao glavu na spomeniku Josipa Broza Tita

Stručnjaci pojašnjavaju da se najveća količina etilena oslobađa iz peteljke, pa se upravo zato preporučuje njeno prekrivanje kako bi se smanjilo širenje plina. Također savjetuju da se banane ne drže na toplim mjestima, poput blizine rerne ili drugih aparata koji proizvode toplinu, jer toplota dodatno ubrzava sazrijevanje.

Osim umotavanja peteljki, preporučuje se i stavljanje banana u frižider kada dostignu željeni nivo zrelosti. Richard Thomas sa portala fridge.com kaže da hladnije temperature znatno usporavaju proizvodnju etilena, čime se produžava trajnost banana. No, upozorava da banane ne treba stavljati u frižider dok su još zelene, jer bi im to moglo narušiti ukus.

Uz ove jednostavne savjete, moguće je značajno produžiti vijek trajanja banana i smanjiti količinu hrane koja završi u otpadu. Pravilnim skladištenjem, banane mogu ostati svježe, ukusne i korisne za svakodnevnu upotrebu znatno duže nego što se to ranije mislilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak