Novi hit: Donosimo vam recept za džinovski jaffa kolač koji je postao viralan
Radiosarajevo.ba
Većina nas tokom perioda izolacije provodi više vremena u kuhinji - isprobavamo nove recepte i specijalitete, pa nas ne čudi što je internet prepun zanimljivih ideja i prijedloga. Jedan od najnovijih viralnih recepata jeste onaj za domaći jaffa kolač.
Recept je na društvenim mrežama podijelila kuharica Vanesa Kasidi, a relativno je lagan za pripremu i ne zahtjeva puno truda, a ni mnogo sastojaka, piše Blic.
Dakle, evo šta vam je potrebno od namirnica:
- 100 grama maslaca
- 100 grama šećera
- 100 grama brašna
- 2 jaja
- jedna kesica praška za pecivo
- 150 grama čokolade za kuhanje
- žele od narandže ( pet grama želatina u listićima, dvije naraandže, kašika šećera i kašika cimeta)
- Priprema:
- Promješajte maslac, šećer, brašno i prašak za pecivo, te jaja i mutite kašikom dok ne dobijete kompaktno tijesto. Dobijeno tijesto stavite u okrugli kalup i pecite na 180 stepeni od sedam do devet minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.
- U međuvremenu napravite žele od narandže - potopite želatin u posudu sa hladnom vodom. U procijeđeni sok od dvije narandže stavite kašiku šećera i kašiku cimeta, pa ostavite smesu da prokuha. Potom smanjite temperaturu i lagano kuhajte još pet minuta. Kada ugasite ringlu, dodajte želatin, dobro izmješajte i ostavite da se prohladi.
- Na sredinu pripremljenog biskvita stavite žele, a ivice treba da ostanu prazne. Prelijte otopljenom čokoladom preko cijelog kolača.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.