Jednostavan trik za prženje: Ovo je recept za najukusnije jaje na oko
Svako ima neku svoju metodu za spravljanje jaja na oko.
Neki ga vole s mekanim žumancem koji se prelije po bjelancu kad se probije vilicom, dok drugi pak vole hrskavo zapržiti jaje s obje strane.
A tada se grupe ljubitelja jaja na oko dijele na još dvije: oni koji za prženje koriste maslac te oni koji koriste ulje.
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Trikovi kako da prepoznate pokvareno jaje
Umjesto maslaca i ulja jaja se mogu spraviti i na vrhnju...
Najbolje za to je punomasno vrhnje s postotkom masnoće između 35 i 38 posto. Za to se jednostavno stavi malo vrhnja u veliku tavu, posoli i popapri te ugrije na srednjoj vatri.
Potom se jaje oprezno stavi u vrhnje.
Zbog vrućine će se jaja „stisnuti“ – kao na maslacu ili ulju – međutim, zahvaljujući okusu vrhnja, jaja će dobiti jako finu aromu i bit će fino mekana. Istovremeno će se masnoća pobrinuti za to da se jaja polako karameliziraju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.