Jedna šoljica dnevno ovog čaja smanjuje rizik od dijabetesa za 50 posto
Novo istraživanje pokazuje da svakodnevno pijenje tamnog čaja može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
Istraživači i naučnici sugerišu da ispijanjem tamnog čaja povećavamo izlučivanje glukoze u urinu dok se istovremeno poboljšava otpornost na inzulin.
Prema novom istraživanju objavljenom na ovogodišnjem godišnjem sastanku Europskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD) u Hamburgu strručnjaci su ustvrdili da je ispijanje tamnog čaja dobar alat za kontrolu šećera u krvi, ali trebali biste uzeti u obzir i svoju cjelokupnu prehranu.
U Sarajevu i na Bjelašnici jutros ista temperatura: U narednim danima kiša, sunce, snijeg...
Istraživači sa Univerziteta Adelaide u Australiji i Univerziteta Southeast u Kini otkrili su da u poređenju s onima koji nikad ne piju čaj, oni koji svakodnevno konzumiraju tamni čaj imaju 53 posto manji rizik od predijabetesa i 47 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2.
To je utvrđeno čak i nakon uzimanja u obzir određenih faktora rizika od dijabetesa, kao što su dob, spol, etnička pripadnost i indeks tjelesne mase (BMI), piše Healthline.
Hidrira i rashlađuje: Pet razloga zašto je dobro piti čaj tokom ljeta
Komentirajući nalaze, jedan od glavnih autora, izvanredni profesor Tongzhi Wu, rekao je: "Naši nalazi upućuju na zaštitne učinke uobičajenog pijenja čaja na regulaciju šećera u krvi putem povećanog izlučivanja glukoze urinom, poboljšane inzulinske rezistencije i time bolje kontrole šećera u krvi. Ove dobrobiti bile su najizraženije među onima koji svakodnevno piju tamni čaj.”
Nutricionistica Natalie Burrows impresionirana je nalazima. "Nisam jako iznenađena nalazima jer znamo koliko su listovi čaja bogati antioksidansima i kako antioksidansi i protuupalni spojevi mogu podržati vaskularno zdravlje i upale".
"Međutim, stepen u kojem svakodnevna konzumacija nezaslađenog tamnog čaja može poboljšati individualni rizik od dijabetesa tipa 2 je izvanredan. To još jednom ilustrira koliko priroda može biti moćna kada konzumiramo prirodnu hranu.”
Poput Burrow, nutricionista Harry Snell vjeruje da je to zbog sadržaja polifenola u tamnom čaju, ali ističe koje se stvari ne bi trebale raditi ukoliko želimo da nam crni čaj pomogne reducirati rizik od dijabetesa: "Dodavanje šećera ili zaslađivača čaju otopit će njegove poznate dobrobiti za šećer u krvi", upozorava.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.