Jedna od najinvazivnijih vrsta mrava na svijetu stigla u Evropu: 'Nanose bolan ubod i opasni su...'

0
Radiosarajevo.ba
Jedna od najinvazivnijih vrsta mrava na svijetu stigla u Evropu: 'Nanose bolan ubod i opasni su...'

Crveni vatreni mrav, jedna od najinvazivnijih vrsta na svijetu, prvi je put pronađen u Europi, pokazuje novo istraživanje.

Ovaj uvezeni mrav, naučnog imena Solenopsis invicta, porijeklom je iz Južne Amerike, ali se tokom prošlog vijeka proširio na veći dio Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Kariba, Kine i Australije.

"Ovi insekti mogu biti agresivni kada su uznemireni i nanose bolan ubod, koji je iritantan za kožu i može izazvati alergijske reakcije. Mrav može također oštetiti usjeve i lokalne ekosustave", piše CNN.

Dvostruka radost za BiH: Džejla Makaš donijela srebro, a Nedžad Husić bronzu sa EP u taekwondou

Istraživači su objavili da su identificirali 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava raspoređenih na pet hektara u blizini grada Sirakuze na Siciliji u Italiji.

"Solenopsis invicta jedna je od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo. Otkrivanje ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali znali smo da će ovaj dan doći", rekao je glavni autor studije Mattia Menchetti, istraživač na Institutu za evolucijsku biologiju u Španiji.

Roj letećih mrava iznad Ujedinjenog Kraljevstva toliko je velik da se vidi iz svemira

Iako su crveni vatreni mravi otkriveni u uvezenim proizvodima u Španiji, Finskoj i Nizozemskoj, ovakva kolonija nikada prije nije potvrđena, naglasili su autori.

Studija je pokazala da je vjetar mogao prenijeti leteće kraljice mrava s područja sjeverozapadno od Sirakuze, gdje se nalazi trgovačka luka, prenosi index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak