Jedan sastojak iz kuhinje će vašim ljiljanima mira omogućiti cvjetanje tokom cijele godine

0
Radiosarajevo.ba
Jedan sastojak iz kuhinje će vašim ljiljanima mira omogućiti cvjetanje tokom cijele godine

Ljiljani mira poznati su po tome što cvjetaju tokom proljeća i jeseni, često proizvodeći svoje karakteristične bijele cvjetove. Međutim, novinarka Chanelle Georgina zabrinula se za svoj ljiljan mira kada je primijetila da mu opadaju bijele spate i da listovi postaju mrljasti tokom ljeta.

U potrazi za odgovorima, obratila se hortikulturnom stručnjaku Grahamu Smithu iz LBS Horticulture, koji je rasvijetlio moguće uzroke.

Graham je sugerirao da bi ljiljan mira mogao imati nedostatak hranjivih tvari ili da reaguje negativno na vodu iz česme. Spomenuo je i mogućnost truljenja korijena, ali srećom, to nije bio slučaj. Slijedeći Grahamove savjete, Chanelle je presadila svoj ljiljan mira u novu saksiju i prešla na zalivanje jednom sedmično prokuhanom, a zatim ohlađenom vodom iz česme.

Kiss the Future: Dokumentarac o opsadi Sarajeva borit će se za nominaciju za Grammy!

Živeći u području sa tvrdom vodom, kao što je veći dio Velike Britanije, kuhanje vode pomoglo je smanjiti sadržaj kalcijuma koji bi mogao štetiti biljci.

Mnogi ljubitelji biljaka pohvalili su upotrebu vode od kore banane zbog njenog bogatstva hranjivim tvarima koje potiču ljiljane mira da ponovo cvjetaju.

Trenutno, Chanelleov ljiljan mira je pun bujnog zelenog lišća, a ona je odlučna da vidi hoće li ovaj vrtni trik rezultirati novim serijama zapanjujućih bijelih spata tokom jeseni. U međuvremenu, entuzijasti s zelenim prstima poludjeli su za novim biljnim "hackom" koji stvara pravu pometnju na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak