Japanke mogu uzrokovati brojne probleme: Evo koja je obuća najbolja za ljeto

0
Radiosarajevo.ba
Japanke mogu uzrokovati brojne probleme: Evo koja je obuća najbolja za ljeto

Ljetna obuća često se izrađuje od umjetnih materijala, a s obzirom na to da se stopala ljeti pojačano znoje, brzo se mogu pojaviti iritacije i žuljevi.

Stručnjaci upozoravaju da ljetna obuća najčešće nije anatomski oblikovana, nego ima ravne i tanke potplate koji loše podupiru lukove stopala. Ne zaboravite da otvorena ljetna obuća može biti opasna u vožnji jer lako može ispasti ili zapeti za papučice u automobilu.

U otvorenoj ljetnoj obući često je gotovo cijelo stopalo izloženo suncu, pa se nerijetko na tim mjestima dobiju opekline od UV zraka. Nema smisla zabranjivati ljetne natikače, japanke i sandale, no svakako treba znati da one nisu za cjelodnevno hodanje, piše Večernji.hr

Saznalo se kome je Seve trebala pjevati u Srbiji: Poznato ko je blizak Vučiću urgirao da je puste

Skriveni dragulj Makarske: Plaža mami uzdahe, svi se žele okupati baš tu

Hodanje sa japankama u dužem vremenskom periodu dovodi do velikog stresa ne samo za stopalo već i za ostatak tijela.

Ova neravnoteža može povećati progresiju osnovnih deformiteta stopala kao što su čukljevi i dovesti do bolnih stanja kao što su bol u peti i upala ahilove tetive. Osim problema za stopala, može uticati i na našu kičmu, te zglobove koljena. 

Jeste li ikad razmišljali zašto sve korpe za veš imaju rupice? Ekspertkinja otkrila razlog

Možda nije iznenađenje, ali japanke vas usporavaju i čine nespretnim. Oni uzrokuju da činite manje korake u odnosu na one kada nosite atletske cipele. 

Japanke su teže za hodanje, što znači da morate biti oprezniji. One povećavaju rizik od spoticanja, pa čak i za pad.

Najzdravija je sportska, anatomska obuća u kojoj će stopalo biti sigurno, te sa boljom potporom za pete i luk stopala gdje će stopalo imati punu podršku za hod. Za veće fizičke napore kao i okoliš u kojemu se stopala lako mogu povrijediti (npr. planinarenje) najbolja je obuća posebno prilagođena takvim aktivnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak