Četiri trika da vam se obuća ne kliže po ledu: Poštedite se padanja ove zime

5
Radiosarajevo.ba
Četiri trika da vam se obuća ne kliže po ledu: Poštedite se padanja ove zime
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu

Došlo je na red i ono vrijeme kada nam se svaki put kada izađemo iz kuće nameće jedan te isti izazov - hodanje po zaleđenjim ulicama.

Nekada čak i spor hod nije dovoljan da ne završite sjedeći nasred staze, ali veliki faktor u svemu tome igra i đon vaše obuće.

Sa razlogom neka obuća, koliko god da nam se čini odlična, nije namijenjena za period snijega i mrazeva. Dakle, od đona obuće vam zavisi "opstanak na nogama". Ali, ako vam se i dalje čini da vaša zimska obuća ne vrši posao u mjeri u kojoj bi trebalo, Wikihow.com je naveo nekoliko prijedloga kako sami da stabilizujete svoje cipele po klizavim stazama.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

 1. Šmirglanje

Glatki đonovi su vaši glavni neprijatelji u ovo doba. Zato, jedna od solucija jeste da đonove svojih cipela istretirate šmirglom. Time će učiniti đon hrapavijim i pogodnijim za hodanje po zaleđenim putevima.

2. Turpijanje

Ukoliko nemate šmirglu u kući, veoma približna njoj jeste turpija za nokte. Lakšim potezima isturpijajte đon po cijeloj dužini. Nemojte zaboraviti pete.

3. Lak za kosu

Lak za kosu ima još pokoju upotrebu, a ovo je jedna od njih. Naprskajte đon vaše cipele lakom za kosu i ostavite da se osuši koji minut. Ovo je samo priivremeno rješenje, tako da ćete morati po nekoliko puta da ga nanosite, naočito ako zagazite u baru.

Hemikalije u spreju za kosu mogu promijeniti boju ili degradirati vaše cipele, zato se porudite da prskate sprej samo na đonovima.

4. So i pijesak

Ako ste i dalje uporni da sami doterate svoje cipele do potpune upotrebljivosti po ledu, onda je možda i ova metoda za vas. Kako preporučuju, možete đon premazati ljepilom, a potom po cijeloj povšini posuti pijesak ili so.

Ovo dodaje na hrapavosti đona, što zbog teksture u teoriji može djelovati uspešno, ali je manje praktično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije