Večeras ćete teško zaspati? Ovi savjeti bi vam mogli riješiti nesanicu

0
Radiosarajevo.ba
Večeras ćete teško zaspati? Ovi savjeti bi vam mogli riješiti nesanicu
Foto: Sleep.bz / Ilustracija

Prema nekim podacima, procjena je da pola svjetske populacije ima problema s nesanicom. Ona je češća ljeti jer sunčeva svjetlost reguliše melatonin, hormon koji nas pomaže da zaspimo kad padne mrak.

Kako su ljetni dani duži, melatonin se, slikovito, počinje proizvoditi kasnije pa mozak automatski odgađa pospanost.

Zimi je priča nešto drugačija: rjeđe smo izloženi prirodnom svjetlu, uglavnom se manje krećemo na otvorenom, a i toplina doma nas tjera na san. Naravno, mnogi uprkos tome pate od nesanice ili noćima nekvalitetno spavaju. Vjerujemo da ništa nije gore od neprospavane noći, stalnog okretanja i jutarnjeg umora.

Mirza Ganić kandidat SDA za gradonačelnika Visokog

Mirza Ganić kandidat SDA za gradonačelnika Visokog

U većini slučajeva na noćni san utječu neke životne navike. Opća je preporuka da prije spavanja izbjegavaš ekrane te da se tokom dana nastojiš umoriti, odnosno posvetiti se kretanju i barem malo vremena provesti na otvorenom.

Večernji trening mogao bi pozitivno utjecati na kvalitetu sna, a bilo bi dobro kada bi tri ili četiri sata prije spavanja izbjegavati masnu hranu i grickalice. Probavljanje hrane i težina u želucu također mogu utjecati na noćni odmor.

Da li ste čuli za metodu imitiranja cvrčka? Pomoći će vam da zaspete u sekundi

Da li ste čuli za metodu imitiranja cvrčka? Pomoći će vam da zaspete u sekundi

Uz to, muči li te nesanica, postoje još neke navike koje možeš nastojati usvojiti – za kvalitetan noćni odmor.

Misli na krevet, ali i svjetlo u sobi

Preduslov kvalitetnog odmora jest adekvatan madrac. Isplati se uložiti u kvalitetan jastuk i madrac jer tako smanjuješ šanse za bolove u vratu i leđima. I odabir posteljine može utjecati na tvoj osjećaj u krevetu i opustiti te. Kao što je istaknuto, jako je važno da i se i zimi provodi barem malo vremena na otvorenom i da svaki dan se nakratko prozrači prostorija.

Muškarac nije spavao rekordnih 264 sati: Evo kakve je posljedice imao

Muškarac nije spavao rekordnih 264 sati: Evo kakve je posljedice imao

Zatim jedan do dva sata prije spavanja zatamni spavaću sobu, a poželjno je i da svoje gadgete prebaciš u tamni način rada kako ne bi emitirali plava svjetla i odgađali san. Provjeravanje poruka, mailova ili društvenih mreža na internetu prije spavanja bolje je izbjeći. Zato je navečer bolje stvoriti romantičnu atmosferu i prigušiti ili ugasiti svjetla. Naravno, pokušaj se izolirati od buke, a ako to nije moguće, razmisli o medicinskim čepićima.

Prilagodi temperaturu prostorije

Neko je više, a neko manje zimogrozan, ali tvoj bi san mogao biti narušen spavaš li u pretoploj ili prehladnioj prostoriji. Prije spavanje je prozrači i termometar namjesti na temperaturu između 19 i 22 stepeni. Dakle, oprezno s ušuškavanjem.

Napravi raspored spavanja

Danas na sreću postoji niz aplikacija koje mogu bilježiti kada ste legli, a kad ste se probudili. Nastojte se držati rasporeda i svaku večer lijegati u slično vrijeme, stvoriti dobru naviku i rituale.

Snovi / Ilustracija

Pokušaj se organizovati tako da sav posao bude gotov do 21 ili 22 sata kako bi se stigla opustiti i spavati sedam do osam sati. Odlazak na spavanje i buđenje u slično vrijeme, pa čak i vikendom, pomoći će vam da se budite svježi, a savjet plus je da vikendom ne nadoknađujete izgubljene sate sna jer se oni teško nadoknade.

Recite "NE" dugom spavanju popodne

Možda tvoj noćni san pati jer nakon posla spavaš po sat ili dva? Znamo da tokom hladnih dana nema ništa ljepše od spavanja popodne, ali dnevno spavanje može te učiniti manje produktivnom, još više pospanom, a mogla bi i teško zaspati navečer.

Najbolji lijek za zimsku neispavanost: Kako se oporaviti od nespavanja u samo 20 minuta?

Najbolji lijek za zimsku neispavanost: Kako se oporaviti od nespavanja u samo 20 minuta?

Misliš li da ti treba predah, radije legni na 15 do 20 minuta – ne više od toga! To će te osvježiti u drugom dijelu dana. Izbjegavaj više šoljica kafe u predvečernjim satima jer i to može utjecati na noćni san. Najbolje bi bilo kad bi zadnju kafu popila do 15 ili 16 sati.

Opusti se

Ako ti je nad glavom sto briga, velike su šanse da nećeš moći zaspati. Znamo da je lako reći, ali neka sat ili dva prije odlaska na spavanje budu vrijeme za opuštanje – kad god to situacija dopušta. Na mailove radije odgovaraj ujutro, a prije spavanja pročitaj knjigu ili odradi lagano istezanje, piše zena.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije