Jamie Oliver otkrio tajni recept za najbolji bolonjeze sos na svijetu

Radiosarajevo.ba
Jamie Oliver otkrio tajni recept za najbolji bolonjeze sos na svijetu

Jamie Oliver je jedan od najboljih kuhara na svijetu i, iako je ovaj Britanac ovladao najrazličitijim svjetskim kuhinjama, i dan danas tvrdi da preferira italijansku. Upravo zato posebno mu je uživanje da priprema tradicionalne italijanske specijalitete poput špageta i pica.

Slavni kuhar tvrdi da je najbolje kada se za bolonjeze koristi pelat iz konzerve, te kada je svo povrće isječeno na kockice slične veličine.

A evo i njegovog detaljnog recepta!

Potrebni sastojci:

1kg mljevenog mesa (najbolja je kombinacija, 50-50)
50 grama dimljene slanine (može i šunka)
grančica ruzmarina
1 glavica crnog luka
2 mrkve
2 štapa celera
2 konzerve pelata od 400 ml
1 kašika soka od paradajza
800 ml vode
malo maslinovog ulja
so i biber po želji

Priprema:

Isjeckajte listiće ruzmarina i stavite ih da se dinstaju na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno isjeckanu šunku ili slaninu.

Potom dodajte mljeveno meso, začinite po želji i dinstajte oko 10 minuta uz često miješanje, sve dok meso ne dobije lijepu braon boju.

Isjeckajte luk, šargarepu i celer na komadiće slične veličine, pa dodajte u šerpu i nastavite da dinstate još desetak minuta.

Potom u šerpu dodajte i pelat i sok od paradajza, dobro promiješajte, i dolijte i vodu. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha na tihoj vatri oko 90 minuta, piše Blic.

Služite toplo uz tjesteninu po želji i sa izrendanim parmezanom.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak