Jabukovača je omiljeni desert mnogih: Ovaj dodatak je čini hrskavom i sočnom
Pita od jabuka nije samo tradicionalna poslastica koja budi nostalgiju, već nudi i niz zdravstvenih prednosti zahvaljujući bogatstvu vlaknima, antioksidansima, vitaminima i mineralima
Umjerenim konzumiranjem i korištenjem zdravijih sastojaka, pita od jabuka može biti ukusan i zdrav dodatak vašoj prehrani. Uživajte u ovom klasičnom desertu, znajući da radite nešto dobro za svoje tijelo i duh, piše Večernji.
Pita od jabuka je omiljeni desert mnogih, a zbog prisutnosti ugljikohidrata, može biti dobar izvor energije. Ugljikohidrati iz jabuka i tijesta osiguravaju brzo dostupnu energiju koja može biti korisna za tjelesne aktivnosti ili kao sredstvo za podizanje energije tokom dana.
Traži se osoba sa video snimka: Sarajlija otišao po dijete u džamiju, pa mu neko ukrao cipele
Recept za pitu od jabuka s plazmom
Ovo je originalni recept koji su bake koristile kako bi im pita od jabuka bila hrskava i ukusna, a osim jabuka, važan sastojak su plazma keksi.
Sastojci:
- 600 g narezanih jabuka
- 100 g mljevene plazme
- 1 vanilin šećer
- šećer po želji
- ulje
- 500 g tankih kora
- malo gazirane vode
Priprema:
U jabuke dodati plazmu, malo cimeta i ulje te sve izjednačiti. Prvu koru raširiti na stolu, poprskati gaziranom vodom i premazati uljem. Preko nje staviti drugu i treću na isti način. Na treću razbacati usitnjene jabuke i to dvije pune žlice jednako rasporediti. Zatim sve motati u tanku rolu.
Nakon toga role staviti u zamašćen lim za pečenje. Izrežite rolice na manje dijelove, premažite uljem i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Na kraju po želji možete dodati šećer u prahu i vanilin šećer.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.