Izbjegnite bacanje hrane: Kuhinjske tajne za manje otpada i uštedu novca
U vremenu kada se svakodnevno baca milionske količine hrane, postaje sve važnije razvijati svijest o odgovornom odnosu prema namirnicama. Rasipanje hrane nije samo ekološki problem – ono je i pitanje društvene pravde, jer dok se hrana baca, mnogi ljudi žive u stvarnoj potrebi.
Svaki neiskorišteni obrok znači veće troškove za kućni budžet i dodatno opterećenje za okoliš, piše Cosmo Appliances.
Nemojte bacati hranu
Uz malo planiranja i kreativnosti, ostatke hrane možete pretvoriti u ukusna i hranjiva jela. Umjesto da završavaju u smeću, ti ostaci mogu biti baza za potpuno nove obroke. Sa nekoliko jednostavnih kulinarskih trikova, jučerašnji ručak može postati svježa i primamljiva večera.
Ko je Rosita: Venecuelanska influenserka pod sankcijama SAD i Meksika zbog veza s kriminalnom bandom
Planiranje i pametna kupovina
Smanjivanje bacanja hrane počinje još prije nego što namirnice uđu u vašu kuhinju. Planirajte obroke za cijeli sedmični period i razmislite kako ostaci jednog jela mogu poslužiti za drugi obrok. Na primjer, višak pečene piletine od nedjeljnog ručka može lako postati osnova za salatu ili tacose tokom sedmice.
Prije odlaska u prodavnicu, provjerite šta već imate u frižideru, zamrzivaču i smočnici kako biste izbjegli nepotrebnu kupovinu i smanjili rizik da hrana propadne.
Pravilno čuvanje hrane produžava joj vijek
Način na koji skladištite hranu presudan je za njenu svježinu i trajnost. Ostatke hrane treba što prije ohladiti (najbolje unutar dva sata) i smjestiti u frižider.
Koristite hermetički zatvorene posude koje sprječavaju isušivanje i prodor neugodnih mirisa. Staklene posude su odličan izbor jer ne upijaju mirise i sigurne su za podgrijavanje.
Nemate ideju za brz i ukusan ručak? Isprobajte neodoljivu pitu sa sirom – spremna za 40 minuta
Jedan koristan trik za produženje vijeka trajanja salate jeste da se listovi dobro osuše prije spremanja, čime se sprječava njihovo brzo venuće. Većina ostataka može se bezbjedno čuvati u frižideru tri do četiri dana.
Nova jela od ostataka hrane
Ostaci hrane ne moraju završiti u smeću – uz malo mašte mogu postati ukusan i kreativan obrok. Kuhano ili pečeno povrće, komadići mesa ili sira savršeni su za fritaje ili omlete. Dodajte začine i dobićete potpuno novo jelo.
Pečena piletina može biti dodatak sendvičima, tacose, salatama ili rižotima. Povrće poput mrkve, celera i luka iskoristite za ukusan temeljac za supe i variva. Preostalo povrće možete dodati u supe, složence ili jednostavno propržiti s malo češnjaka.
Prezrelo voće je idealno za smoothieje, kompote, voćne salate ili kao dodatak doručku poput zobenih pahuljica. Možete ga i zamrznuti za kasniju upotrebu.
Kako pravilno podgrijati hranu?
Način podgrijavanja hrane utiče na njen okus i teksturu. Najbolje je hranu podgrijavati onako kako je i pripremljena – pečena jela u rerni, jela iz tave na šporetu.
Mikrovalna pećnica je najbrža opcija, ali obratite pažnju da hranu ne presušite. Dodajte malo vode ili pokrijte posudu prilikom podgrijavanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.