Istraživanje otkriva: Jedno pakovanje kokica dnevno smanjuje rizik za pojavu demencije?

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje otkriva: Jedno pakovanje kokica dnevno smanjuje rizik za pojavu demencije?

Ljudi koji jedu pakovanje kokica dnevno manje pate od demencije, sugeriše jedna studija. Do ovog otkrića su došli istraživači sa Univerziteta Rushu u Chicagu.

Za studiju, objavljenu nedavno u časopisu "Neurologija", naučnici su analizirali podatke 3.300 odraslih osoba koje su u prosjeku imale 75 godina i nisu imale demenciju.

Svi oni su učestvovali u "Projektu zdravlja i starenja" u Chicagu, koji je pratio 10.000 ljudi u periodu od 1993. do 2012. godine.

Prelijepe scene iz bh. grada: Održana biciklijada Djeda Mrazova

Ispitanici su anketirani svake tri godine o tome koliko često jedu integralne žitarice i od njih je zatraženo da urade i kognitivne i testove pamćenja, koji uključuju zadatke kao što su pamćenje liste riječi, brojeva i njihovo stavljanje u ispravan redosled.

Istraživači su pronašli su da oni koji su dnevno jeli 85 ili više grama integralnih žitarica – kao što su lagano posoljene kokice, kinoa ili druge žitarice – imali manje opadanje kognitivnih ocjena na testovima, u poređenju sa onima koji nisu jeli te namirnice.

Cijela zrna žitarica imaju veoma visok sadržaj vlakana, što usporava unos šećera u krvotok.

Na taj način se sprječava skok šećera, koji može da izazove plak u arterijama i upale, što povećava rizik od demencije.

Više od šest miliona Amerikanaca ima demenciju, ali se očekuje da će se ova cifra više nego udvostručiti u naredne dvije decenije.

Dijetetske smjernice za Amerikance preporučuju najmanje tri porcije namirnica od cijelog zrna dnevno, pri kojima je jedna porcija ekvivalentna jednoj kriški hljeba ili pola šolje kuvane tjestenine ili pirinča.

Nakon prilagođavanja faktorima kao što su starost, pol, obrazovanje i pušenje, istraživači su ustanovili da su oni koji jedu tri ili više porcija integralnih žitarica dnevno imali sporiji kognitivni pad, koji je rano obilježje demencije, od onih koji su jeli najmanje.

Istraživači nisu bili sigurni zašto jedenje cjelovitih žitarica smanjuje rizik od demencije, ali su rekli da se to može povezati sa tim da integralne žitarice pomažu u regulisanju šećera u krvi ili povećanju broja zdravih bakterija u crevima.

To bi pomoglo da se smanji rizik od upale i oštećenja krvnih sudova, rekli su oni, što bi moglo da smanji rizik od razvoja demencije.

Ova studija je bila samo opservaciona, pa nije pružila konkretne dokaze da kokice smanjuju rizik od demencije. U obzir, takođe, nisu uzeti so ni ulje za prženje, niti prelivi za ove grickalice, kao što su puter, sir ili šećer, a koji mogu povećati rizik od demencije tako što će uticati na pojavu gojaznosti.

Limit ove studije je i taj, što su učesnici sami prijavljivali šta su jeli, bez podnošenja nekog vida dokaza, pišu Nezavisne.

Doktor Xiaoran Liu, epidemiolog koji je vodio istraživanje, kaže: "Sa Alzeimerovom bolešću i demencijom koja pogađa milione Amerikanaca, pronalaženje načina da se spreči bolest je visok prioritet javnog zdravlja.

Uzbudljivo je vidjeti da bi ljudi potencijalno mogli da smanje rizik od demencije povećanjem unosa integralnih žitarica za nekoliko porcija dnevno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak