Isprobajte fantastičan recept za mileram tortu od jagoda

0
Radiosarajevo.ba
Isprobajte fantastičan recept za mileram tortu od jagoda

Mileram torta od jagoda zvuči odlično, a mi smo je isprobali po receptu Bojane Matek koja nas je oduševila izvrsnim receptom.

Napokon nam je došlo sunčani vikend, a kako bi on bio još ljepši, zasladite ga ukusnim desertom u kojem će uživati svi ukućani! Prve se jagode već mogu pronaći u prodavnicama, a ako ih volite ubaciti u kolače i torte, donosimo odličan recept koji je podijelila Bojana Matek. Ovog puta nas je oduševila izvrsnom slasticom, mileram tortom od jagoda

Sastojci za podlogu:

Spremamo se za novogodišnje praznike: Ima li slobodnog smještaja u Sarajevu i koje su cijene?

- 220 g brašna

- 100 g maslaca

- 2 kašike šećera

- prstohvat soli

- 1/2 praška za pecivo

- 3 žumanjka

- 1-2 kašike kiselog vrhnja

Sastojci za kremu:

- 800 ml mlijeka

- 3 pudinga od vanilije

- 180 g šećera

- 1350 g milerama

Sastojci za preljev:

- 600 g jagoda

- sok polovice limuna

- 2 vanilin šećera

- 2 kašike šećera u prahu

- 2 vrećice preljeva za torte

- 3 kašike šećera

- voda

Neodoljivi crumble kolačići s nutellom: Brz i jednostavan recept koji će vas oduševiti

Priprema:

- Zamijesite tijesto od brašna, hladnog maslaca narezanog na kockice, šećera, soli, praška za pecivo, žumanjaka i kiselog vrhnja. Nemojte predugo mijesiti. Kada dobijete kompaktno tijesto, spljoštite ga u disk, zamotajte prozirnom folijom i stavite na hlađenje 30 minuta. Dno i stranice kalupa za torte od 30 cm obložite papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto i rasporedite ga po dnu. Slobodno se poslužite prstima da pokrpate nepravilnosti. Kalup vratite u hladnjak.

- Za kremu pomiješajte pudinge i šećer s nekoliko kašika mlijeka koje ste oduzeli od onih 800 ml. Ostatak zakuhajte pa skuhajte puding prema uputama. U još vrući puding ravnomjerno umiješajte mileram pa cijelu kremu rasporedite po tijestu. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 170 °C oko 40 min. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

- Jagode nasjeckajte na kockice, dodajte im limunov sok, šećer u prahu i vanilin šećer. Pustite jedan sat u frižideru da se mariniraju, a zatim procijedite višak soka koji su pustile i odložite sa strane. Posložite ih po ohlađenoj torti.

U sok koji ste iscijedili dodajte vodu do ukupne količine od 0.5 litre. Tekućinu dodajte  u šećer i preljev pa skuhajte prema uputama na pakiranju. Prelijte preko jagoda i stavite nekoliko sati u hladnjak na hlađenje.

- Tortu prebacite na pladanj i poslužite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak