Imate problema s pamćenjem? Ovaj neobični začin bi vam mogao pomoći

0
Radiosarajevo.ba
Imate problema s pamćenjem? Ovaj neobični začin bi vam mogao pomoći

Imate li problema s pamćenjem, pogotovo kad želite zapamtiti nešto novo ili veću količinu informacija, nemojte posezati za kafom ili drugim stimulansima. Radije pojedite - wasabi.

Naime, naučnici sa Univerziteta Tohoku otkrili su da wasabi, začin koji se najčešće konzumira uz sushi i najsličniji je hrenu ili gorušici, pozitivno djeluje na jačanje pamćenja.

Voditelj istraživanja Rui Nouchi, izvanredni profesor na Institutu za razvoj, starenje i rak, istakao je kako ga je iznenadio nivo rezultata istraživanja, ali i dodao kako se studija temelji na malom broju dobrovoljaca.

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

U istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients Nouchi i njegovi kolege podsjetili su kako su i ranija istraživanja pokazala zdravstvene prednosti konzumacije wasabija. Ali, rezultati koji su dobiveni u njihovom istraživanju bili su zaista dramatični.

Objašnjavaju kako je aktivni sastojak wasabija, spoj nazvan 6-MSITC, koji je moguće pronaći u tragovima i u drugim biljkama. Ovaj spoj ima jaka protuupalna i antioksidativna svojstva, što je vjerovatno zaslužno i za njegov utjecaj na pamćenje ispitanika.

Riješite se grickanja između obroka: Ove namirnice produžavaju osjećaj sitosti

U istraživanju su 72 dobrovoljca u dobi od 60 do 80 godina bila podijeljena u dvije grupe. Jedna grupa uzimala je 100 miligrama ekstrakta wasabija prije spavanja, a druga je dobivala placebo. Nakon tri mjeseca, skupina koja je uzimala wasabi primijetila je poboljšanje kratkoročnog i dugoročnog pamćenja, a to je bilo potvrđeno i standardnim testovima. Njihovi su rezultati bili bolji za 18 posto.

Istraživači smatraju da je za to odgovoran 6-MSITC jer svojim djelovanjem smanjuje upalu i razinu oksidansa u hipokampusu, području mozga odgovornom za pamćenje.

Pet zdravih namirnica koje su bogate ugljikohidratima, ali možemo ih jesti bez grižnje savjesti

U planu im je proširiti istraživanje i na druge dobne grupe ne bi li istražili može li wasabi usporiti pad pamćenja kod pacijenata s demencijom.

Prije nego što počnete naručivati wasabi po restoranima, imajte na umu da je tu biljku izuzetno teško uzgojiti, zbog čega je u restoranima brze ishrane najčešće zamjenjuju običnim hrenom obojenim u zeleno. Ali ako možete nabaviti pravi wasabi, dobar tek i uživajte u njegovu pozitivnom djelovanju, prenosi Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak