Ima okus starinskih kolača: Torta od smokava bez mrvice brašna i kapi mlijeka
Dok još ima smokava, trebali biste pripremiti barem jedan kolač s tim slatkim i sočnim voćem čija sezona uvijek tako brzo prođe. Što, ne smijete kolače jer izbjegavate brašno i mlijeko? Ma nema problema, pronašli smo recept bez brašna, mlijeka i maslaca, a rezultat je tako dobar da niko neće imati osjećaj da je malo zakinut.
Ova nas slastica podsjeća na sočne i bogate talijanske torte od bademovog brašna, poput torte caprese, s tom razlikom da nije potrebno dodati maslac nego maslinovo ili neko drugo ulje. Posebnu aromu dat će joj ekstrakt badema, a ako vam nije pri ruci, zamijenite ga kašikom ruma, prošeka ili maraschina. Nije baš isti okus, ali će se lijepo slagati sa smokvama.
Torta od badema i smokve
Sastojci
- 175 g mljevenih badema
- 100 g šećera
- 60 ml maslinovog ili drugog biljnog ulja
- 3 jaja
- 8-10 smokava
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 1/4 kašike ekstrakta badema
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni, a kalup za torte namastite ili obložite papirom za pečenje.
Sindikat radnika trgovine BiH tvrdi: Tržni centar u bh. gradu radi uprkos neradnoj nedjelji
Istucite žumanjke sa šećerom, kad postanu svijetli i pjenasti dodajte im vaniliju, ekstrakt badema i ulje. Tucite još dvije minute. Dodajte bademovo brašno i prašak za pecivo pa miješajte dok se smjesa ne sjedini i postane glatka.
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Otprilike 1/3 bjelanjaka umiješajte u tijesto pa dodajte ostatak. Prebacite u pripremljeni kalup i poravnajte. Po vrhu rasporedite polovice smokava prerezanom stranom prema gore.
Pecite 40 do 45 minuta, ohladite pa izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.