Idealno za ručak: Recept za piletinu punjenu špinatom i sirom
Novi vikend je pred nama.
Punjena pileći fileti sa sirom i špinatom idealno je za ručak.
Sastojci:
Historijska noć u Skenderiji: Bosna i Hercegovina razbila Hrvatsku 110 : 90
4 pileća filea
4 kašike sitnog sira ili tvrđeg krem sira
8 listova pileće šunke, po 2 na jedan komad mesa
nekoliko svježih šampinjona, otprilike po 2 krupnija na jedan komad mesa
200 gr špinata
suhi začin, so i biber
Priprema:
Svaki file presjeći na pola ali ne do kraja pa posolite i pobiberite. Čekićem za meso malo “istucite” deblje dijelove, ali ne previše da se ne bi raspalo.
Špinat pomješajte sa sitnim sirom i posolite.
Na jedan kraj stavite dva lista pileće šunke, preko punu kašiku smjese sa špinatom i sirom.
Prebaciti drugu stranu pa pričvrstiti čačkalicama.
Kada pričvrstite čačkalicama ugurajte krupnije isječene šampinjone.
Uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni.
U vatrostalnu ili keramičku tepsiju usuti 50 ml ulja pa poslagati punjene filete. Okolo možete, ukoliko ima mjesta na pola pečenja dodajte cijele šampinjone. Biće preukusni.
U jednu šoljicu staviti jaje pa izbaciti pola bjelanceta a ostatak umutiti sa malo suhog začina, toj masi dodati kašiku smjese špinata i sira i sve umutiti.
Premazati filete i posuti mrvicama od hljeba. Opet malo nakapati jaja preko mrvica i opet posuti.
Staviti punjene filete da se peku.
Peći sat vremena, možda i malo duže zavisno od rerne.
Prije posluženja izvaditi čačkalice i poslužiti toplo.
Ukoliko vam se ispeče dosta ranije, prije posluženja, isključite rernu i prekrijte sve alu folijom.
Tako će sve ostati dosta dugo toplo, a neće se sušiti, piše domacirecepti.net.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.