Idealni za hladne dane i druženje sa voljenima: Napravite kekse s bademima za samo pola sata
Keksi s kakaom i bademima odličan su odabir za sve koji izbjegavaju gluten. Umjesto pšeničnog brašna koristi se - bademovo brašno, pa su ovi keksi laganiji, rahliji, ukusniji... i naravno - bez glutena.
Uz to, ovo tijesto za kekse ne treba hladiti prije oblikovanja i pečenja, što maksimalno umanjuje vrijeme pripreme. Cijeli postupak, uključujući i pečenje, ne bi trebao trajati više od 30 minuta.
Od navedenih sastojaka možete dobiti 25-30 keksića, ovisno o veličini za koju se odlučite. Preporučujemo da izvažete svaki, ili se potrudite oko oblikovanja kuglica, kako bi se ravnomjerno ispekli, piše miss7.
Doček Nove godine u Sarajevu: Smještajni kapaciteti u glavnom gradu BiH odavno popunjeni
Sastojci
- bademovo brašno 200 g
- šećer 150 g
- kakao prah 1,50 kašika
- bjelance 2 kom
- ekstrakt vanilije 1 kašičica
- bademi
Priprema
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih masnim papirom.
Najprije u aparatu za mljevenje kafe usitnite šećer. Neće vam trebati šećer u prahu, ali kristalići trebaju biti manji nego što jesu u slučaju klasičnog bijelog šećera.
Pomiješajte bademovo brašno sa usitnjenim šećerom i kakaom. U drugoj posudi umutite bjelance u pjenastu smjesu, ali ne u snijeg. Dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte.
U bjelance dodajte suhe sastojke i sve dobro promiješajte. Oblikujte kuglice promjera 3 cm i rasporedite ih po limu za pečenje s razmakom od barem 5 cm.
U svaku kuglicu utisnite polovicu blanširanog badema. Pecite kekse do 15 minuta. Na sredini pečenja okrenite lim kako bi se svi ravnomjerno ispekli. Pričekajte da se keksi u potpunosti ohlade prije serviranja.
To je to. Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.