Idealni za hladne dane i druženje sa voljenima: Napravite kekse s bademima za samo pola sata

0
Radiosarajevo.ba
Idealni za hladne dane i druženje sa voljenima: Napravite kekse s bademima za samo pola sata

Keksi s kakaom i bademima odličan su odabir za sve koji izbjegavaju gluten. Umjesto pšeničnog brašna koristi se - bademovo brašno, pa su ovi keksi laganiji, rahliji, ukusniji... i naravno - bez glutena.

Uz to, ovo tijesto za kekse ne treba hladiti prije oblikovanja i pečenja, što maksimalno umanjuje vrijeme pripreme. Cijeli postupak, uključujući i pečenje, ne bi trebao trajati više od 30 minuta.

Od navedenih sastojaka možete dobiti 25-30 keksića, ovisno o veličini za koju se odlučite. Preporučujemo da izvažete svaki, ili se potrudite oko oblikovanja kuglica, kako bi se ravnomjerno ispekli, piše miss7.

Vraća se Premijer liga BiH: Željezničar i Zrinjski favoriti na gostovanjima

Sastojci

  • bademovo brašno 200 g
  • šećer 150 g
  • kakao prah 1,50 kašika
  • bjelance 2 kom
  • ekstrakt vanilije 1 kašičica
  • bademi

Priprema

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih masnim papirom.

Najprije u aparatu za mljevenje kafe usitnite šećer. Neće vam trebati šećer u prahu, ali kristalići trebaju biti manji nego što jesu u slučaju klasičnog bijelog šećera.

Pomiješajte bademovo brašno sa usitnjenim šećerom i kakaom. U drugoj posudi umutite bjelance u pjenastu smjesu, ali ne u snijeg. Dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte.

U bjelance dodajte suhe sastojke i sve dobro promiješajte. Oblikujte kuglice promjera 3 cm i rasporedite ih po limu za pečenje s razmakom od barem 5 cm.

U svaku kuglicu utisnite polovicu blanširanog badema. Pecite kekse do 15 minuta. Na sredini pečenja okrenite lim kako bi se svi ravnomjerno ispekli. Pričekajte da se keksi u potpunosti ohlade prije serviranja.

To je to. Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak