Gubitak mirisa i ukusa uzrokovan koronavirusom je različit od gubitka tokom prehlade

Radiosarajevo.ba
Gubitak mirisa i ukusa uzrokovan koronavirusom je različit od gubitka tokom prehlade

Gubitak mirisa koji može pratiti koronavirus jedinstven je i različit od onog koji se može doživjeti kada smo prehlađeni ili kada imamo gripu, navode europski istraživači koji su proučavali iskustva pacijenata.

Kada pacijenti s COVID-19 imaju gubitak mirisa, on može biti iznenadan i jak. Međutim, interesantno je da ti pacijenti obično nemaju začepljen nos niti curenje iz nosa, tj. većina ljudi koji imaju koronavirus još uvijek mogu slobodno disati.

Još jedna stvar koja ih izdvaja je njihov gubitak ukusa. Bolesnici s koronavirusom koji imaju gubitak ukusa ne mogu razlikovati gorko ili slatko. Stručnjaci sumnjaju da je to zbog toga što virus utječe na nervne ćelije koje su direktno uključene u osjet mirisa i ukusa.

Glavni simptomi koronavirusa su visoka temperatura, kontinuirani kašalj te gubitak mirisa ili ukusa. Svako ko ima ove simptome trebao bi se samoizolirati i testirati se kako bi provjerio ima li virus. Članovi njihovog domaćinstva također se trebaju izolirati kako bi se spriječilo moguće širenje.

Vodeći istraživač studije Carl Philpott s Univerziteta u Istočnoj Angliji izveo je testove mirisa i ukusa na 30 dobrovoljaca - 10 s COVID-19, 10 s prehladom i na 10 zdravih ljudi bez simptoma prehlade ili gripe.

Gubitak mirisa bio je znatno izraženiji kod pacijenata s COVID-19. Bili su manje u stanju prepoznati mirise i nisu bili u stanju razaznati gorke ni slatke okuse.

Profesor Philpott, koji radi s organizacijom Fifth Sense, koja je osnovana da pomogne osobama s poremećajem mirisa i ukusa, izjavio je: "Čini se da zaista postoje razlikovne osobine koje koronavirus izdvajaju od drugih respiratornih virusa. Ovo je vrlo uzbudljivo otkriće jer znači da bi se testovi mirisa i ukusa mogli upotrijebiti za razlikovanje pacijenata s COVID-19 i ljudi koji imaju običnu prehladu ili gripu."

Rekao je da ljudi mogu sami napraviti testove mirisa i ukusa koristeći proizvode poput kafe, bijelog luka, narandže ili limuna te šećera. Međutim, naglasio je da su dijagnostički testovi brisa grla i nosa i dalje neophodni ako neko sumnja da je zaražen koronavirusom.

Osjetila mirisa i okusa vraćaju se za nekoliko sedmica kod većine ljudi koji se oporave od koronavirusa, dodao je.

Otorinolaringolog Andrew Lane i njegov tim proučavaju uzorke tkiva sa stražnje strane nosa kako bi shvatili kako koronavirus može uzrokovati gubitak mirisa i objavili su ta otkrića u stručnom listu European Respiratory Journal.

Identificirali su ekstremno visoke razine enzima koji su prisutni samo u području nosa odgovornom za miris.

Smatra se da je ovaj enzim, nazvan ACE-2 (enzim za konverziju angiotenzina II) ulazna tačka koja omogućava koronavirusu da prodre u ćelije u tijelu i prouzrokuje infekciju.

Nos je jedno od mjesta gdje SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, ulazi u tijelo, piše BBC.

"Sada radimo više eksperimenata u laboratoriji da vidimo da li virus doista koristi ove ćelije za pristup i inficiranje tijela. Ako je to slučaj, možda ćemo se moći boriti protiv infekcije antivirusnim terapijama koje se isporučuju direktno kroz nos", poručio je Lane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak