Greške kod pripreme gljiva koje svi radimo
Poseban tretman u frižideru
"Njima je potreban zrak", naglašava stilistica za hranu Sue Li te za Bon Apetit dodaje da kako će gljive zatvorene u posudi dobiti blago sluzavu i naboranu teksturu. Zapravo ih treba čuvati u otvorenoj papirnatoj vrećici kako bi ostale svježe i nepromijenjenog izgleda.
Kako se ne bi isušile, preko njih nježno stavite komad papirnatog ubrusa. I nikako ih nemojte prati prije stavljanja u frižider već pred samo kuhanje ako imate tu naviku jer će ih dodatna vlaga uništiti.
Treba li uopće prati gljive i zašto moraju biti dobro posušene
Ovdje su jako podijeljena mišljenja, jer neki ne mogu zamisliti da namirnicu ne operu prije upotrebe, a neki smatraju suprotno pa će na primjer gljive samo prebrisati papirnatim ubrusom. Kako god bilo, slažu se u jednom – ne smiju biti mokre prije kuhanja, jer će zbog toga ostati gumenog okusa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.