Greška koju svi pravimo: Nutricionista otkriva da uvijek bacamo najzdraviji dio

2
Radiosarajevo.ba
Greška koju svi pravimo: Nutricionista otkriva da uvijek bacamo najzdraviji dio

Mnogi prilikom otvaranja jogurta na vrhu primijete tečnost i automatski je bacaju, misleći da je jogurt pokvaren.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da se radi o sirutki, prirodnoj tečnosti bogatoj proteinima, kalcijumom i probioticima.

Nutricionisti ističu da sirutka nastaje prirodnim procesom fermentacije. Kulture koje se dodaju mlijeku stvaraju gel koji se s vremenom odvaja i skuplja na površini. Ova tečnost je zapravo izuzetno vrijedna za zdravlje, bogata je mineralima poput kalijuma, bakra, fosfora i cinka, a sadrži i proteine te probiotike koji pomažu varenju i jačaju imunitet.

Pokušaj ubistva u Starom Gradu: Tužilaštvo KS objavilo detalje optužnice protiv muškarca i žene

"Dovoljno je da tečnost promiješate nazad u jogurt i dobićete sve hranljive materije, ali i kremastiju teksturu", poručuje nutricionistkinja Džesika Kording. Ukoliko vam ne prija tekstura, sirutku možete dodati u smuti, koristiti u kuhanju ili zamrznuti za kasniju upotrebu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak