Gotova za 30 minuta: Jamie Oliver otkriva recept za štrudlu od jabuka

0
Radiosarajevo.ba
Gotova za 30 minuta: Jamie Oliver otkriva recept za štrudlu od jabuka

Nakon što smo sedmicama svim silama izbjegavali spremati jela za koja je potrebno paliti pećnicu ili dugotrajno nad njima bdjeti dok se satima kuhaju, s dolaskom nešto nižih temperatura vraća se interes i za nešto kompleksnije, ukusnije delicije koje ćemo najmilijima servirati na stol.

Među onima koji su vrijedni svake minute truda definitivno je i klasična štrudla od jabuke - desert koji zbog zdravih sastojaka i zasitnosti bez imalo grižnje savjesti jedemo kao užinu ili čak doručak.

Recept za štrudlu od jabuke

Klasična štrudla od jabuke zna pripremiti gotovo svaka nana, koja će se najčešće odvažiti i na čitav postupak izrade i razvlačenja tijesta, ali svako kome nedostaje vremena dobro zna koliko život mogu olakšati kupovni listovi za ovaj kolač.

Vučić o posjeti direktora CIA: 'Razgovori s Williamom Burnsom bili vrlo korisni'

I dok će ljubitelji čiste klasike ostati na upotrebi isključivo jabuka, maslaca i oraha, za sve one željne eksperimentiranja i unošenja novih aroma u ukusnu štrudlu, Jamie Oliver donosi recept koji je malo drugačiji.

Osim što koristi gotove listove za štrudlu, u ovaj tradicionalni kolač stavlja i aromatične pekan orahe te puno cimeta, a klasične grožđice zamijenio je slatko-kiselim sušenim brusnicama.

U nastavku donosimo detaljan recept kultnog britanskog kuhara za ovu modernu verziju omiljenog jesenskog kolača od jabuka, a za čiju je pripremu potrebno tek desetak minuta izrade i još 20 minuta pečenja.

Sastojci:

  • 4-5 malih, slatkih jabuka
  • sok od 1⁄2 limuna
  • 80g maslaca
  • 4 lista tijesta za štrudl
  • 150 g nasjeckanih pekan oraha
  • mljeveni cimet
  • 150 g šećera šećerne trske
  • 60 g šećera
  • šaka suhih brusnica
  • sladoled od vanilije za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180° C. Jabuke ogulite i narežite na tanke ploške te ih stavite u zdjelu hladne vode s malo limunova soka da ne porumene. Otopite maslac u malom loncu na laganoj vatri i držite ga na toplom.

Pažljivo izrežite tijesto nožem na listove veličine 30 x 50 cm. Pomiješajte orahe, cimet i šećer šećerne trske.

Položite prvi list tijesta na čistu kuhinjsku krpu na radnoj površini i premažite otopljenim maslacem.

Pospite trećinom mješavine pekan oraha. Položite drugi list tijesta na vrh, premažite maslacem i ponovo pospite trećinom smjese pekan oraha. Ponovite s trećim listom i nadjenite sve četvrtim listom.

Jabuke dobro ocijedite i pomiješajte sa šećerom i ocijeđenim brusnicama.

Raširite ih duž jednog ruba gornjeg lista tijesta. Suprotni rub premažite s malo vode. Počevši od ruba sa smjesom od jabuka, nježno podignite rub kuhinjske krpe i pomoću nje zarolajte tijesto uzdužno poput švicarske rolice – jabuke će završiti u sredini. Nakon što je sve zarolano, savijaču lagano stisnite.

Stavite štrudlu na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta ili dok ne porumeni. Poslužite sa sladoledom od vanilije.

Pokušajte napraviti štrudlu i s malo mljevenog đumbira i klinčića za još originalnije arome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak