French Friday: O francuskoj kuhinji i kolaču kraljeva

Radiosarajevo.ba
French Friday: O francuskoj kuhinji i kolaču kraljeva

Koji je prvi simbol, darlings, koji vam padne na um kada pomislite na Francusku? Vjerovatno Eiffelov toranj, no kladim se da se na listi iza njega odmah nalaze… sirevi, vina, bœuf bourguignon, baguette, croissant, macarons, crêpes… kratko rečeno – kvalitetna i ukusna hrana.

Piše: Iza Razija Mešević-Kordić za Darlingitswunderbar.com

Opštepoznato je da je francusko kulinarsko umijeće slavno širom svijeta i da kuhinja koja potiče iz ove zemlje ima veoma dugu i bogatu tradiciju. Čak u toj mjeri da uspostavlja standarde u kulinarskoj edukaciji na globalnom nivou. No, da li ste znali, darlings, da je UNESCO francuskoj gastronomiji dodijelio status svjetskog nematerijalnog kulturnog naslijeđa? Fantastično, zar ne?

Iz tog razloga, kada mi se posrećilo da upoznam Floriane, francuskinju koja živi i radi u francuskoj gastronomiji i Sarajevu? Inače Floriane je u Francuskoj obučen i educiran pâtissier, tako da sam morala iskoristiti priliku kako bih naučila i saznala više o kulinarskom umijeću iz njene matične države. Kada smo dublje ušle u razgovor, shvatila sam da se ključ uspjeha i kvaliteta autentične francuske kuhinje ne krije samo u receptima koji su oprobani i usavršavani kroz vijekove. Radi se o cijelom jednom konceptu – jednoj sveobuhvatnoj životnoj filozofiji i filozofiji ishrane, koja se zasniva na poštovanju namirnica, njihovog kvaliteta i porijekla, te samog postupka pripreme hrane, koji zahtijeva svoje vrijeme i ne dopušta da krenete "prečicom", ako želite postići određeni rezultat ili okus. Također, umjetnost francuske kuhinje bazira se na iskrenosti – prema hrani, a i prema gostima, na skromnosti i konačno na puno ljubavi. Mislim, u pitanju je francuska gastronomija – mora imati veze s ljubavlju, zar ne?

Iz tog razloga smo Floriane i ja odlučile da zajedno kreiramo i "postavimo na noge" jedan mali projekat, kroz koji ćemo u narednom vremenskom periodu predstaviti određena francuska jela, kulinarsku tradiciju i francuski gastronomski lifestyle – ona putem izvornog poznavanja te tradicije, njenih kulinarskih vještina i iskustva, a ja kroz priče i fotografije. Tako se rodio "French Friday"! Bienvenue!


U današnjem i ujedno prvom "French Friday" postu, podijelit ćemo s vama priču o "galette des rois" ‒ ili "Kolaču kraljeva". Ovaj zlatni i bogati kolač, koji je punjen ukusnom kremom sa sobom donosi i komad tradicije i zanimljivu priču. Tradicionalno se priprema za kršćanski praznik "Sveta tri kralja", a ritual, koji se za njega veže, uključuje skrivanje porculanske figurice pod nazivom fève (koja može imati religijski motiv ili ne) u unutrašnjost kolača. Zašto? Budite strpljivi.

Nekada ranije se nakon pečenja kolač rezao na tačno onaj broj komada, koliko je bilo gostiju, te na jedan dodatni komad, koji je nosio naziv "part du pauvre" ili "siromahov dio", koji je bio namijenjen prvoj neprivilegovanoj osobi, koja bi svratila do te kuće. No, jedna tradicija se održala od davnina do danas, a to je igra "pronađi kralja". Danas je uobičajeno da najmlađe dijete sjedne ispod stola na kojem se servira kolač i prstom pokazuje na goste, na taj način određujući, kome će pripasti koji komad kolača. Gost ili gošća koja u svojoj porciji pronađe fève postaje kralj ili kraljica… za taj dan. Zašto da ne? Ova igra je bila popularna čak i na dvoru kralja Luja XIV.


E sada o našim galette des rois (ili bolje rečeno galette od Floriane). Pripremili smo ih… u mojoj kuhinji i bila je to jedna prava avantura – za mene, budući da je to bio prvi put da sam pripremala ovu deliciju (ili u nekim momentima stajala na putu njene pripreme), a za Floriane, iz razloga što je navikla raditi u profesionalnoj kuhinji. No, sve je na kraju bilo fantastično, kolač je imao božanstven okus, što pokazuje da se takav slatkiš može pripremiti i u kućnim uslovima. Moram priznati da sam bila pomalo zastrašena kada je Floriane stigla, jer se odmah presvukIa u kecelju s dvorednim kopčanjem i svezala pregaču. Također i za mene je donijela kecelju, što je značilo da… pa ako je ona pâtissière, onda sam ja bila kuhinjski pomoćnik ili možda sous-pâtissière? Postoji li takvo nešto ili "navodim vodu na svoj mlin"?

Da se vratimo na kolač. Kako mi je odala Floriane, dvije tajne za uspješan i ukusan galette, koji je savršen izbor za sve ljubitelje slatkiša, koji su hrskavi i kremasti u jednom, jesu izuzetno kvalitetno lisnato tijesto, i… tajni sastojak koji ona stavlja u frangipane (kremu napravljenu od putera, jaja, šećera i mljevenih badema) i crème pâtissière (poslastičarsku kremu), koje predstavljaju punjenje naših kolača. Tajni sastojak sam vidjela i obećala da ću ga čuvati svojim životom. Časna riječ kuhinjskog pomoćnika/kvazi-"sous-pâtissièrea"!

Frangipane i crème pâtissière su vrlo tradicionalno punjenje za galette, no kao što me je Floriane podučila, uvijek možete dodati neki individualni i novi ukus upotrebom svježeg ili kandiranog voća, arome narandžinog cvijeta ili gorkog badema, čokoladnom kremom ili koricom nekog citrusa. Tako da možete pokrenuti vlastiti malu "Francusku revoluciju okusa".

Što se mene tiče, ja sam oduševljena originalnim receptom za kreme.

Što se tiče tijesta, njega je Floriane već pripremila, tako da smo se posvetile pripremi krema, slaganju galette i njihovoj dekoraciji. Iako mi je ispričala da za vrijeme kulinarske edukacije morate da podnesete dosta "vrućine" u kuhinji, koja neminovno ne dolazi uvijek od pećnice, moram reći da je Floriane kao moj lični chef bila blaga i da smo se divno zabavile.

Na kraju, bitno je da spomenem i proces pečenja galette, budući da kolač treba imati zlatnu boju, a da pri tome kremasto punjenje također bude dovoljno kuhano. Za dobre stvari potrebno je vrijeme.


I ne smijem zaboraviti da s vama podijelim miris i okus… čak i dva dana nakon naše kuharske avanture, aroma badema vlada cijelim stanom. WUNDERBAR! Što se tiče okusa, on je samo još sjećanje, jer smo moj darling i ja uz malu pomoć već smazali sve. Usput, on je bio kralj na jedan dan.

E pa, darlings, nadam se da ste uživali u prvom kulinarskom putovanju do Francuske i da ste prikupili malo inspiracije za kuharski vikend. À bientôt!

Zavirite u proceduru pripreme.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak