Francuska kuhinja - zašto je toliko volimo (FOTO)

Radiosarajevo.ba

Preko 1500 restorana u cijelom svijetu ponudilo je ovog ponedjeljka svoje posebne jelovnike spravljene po principima francuske kuhinje. 

Riječ je o događaju "Okusi Francuske 2016" (Goût de France) koji slavi francusko kulinarstvo, a inicirali su ga ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius i kuhar Alain Ducasse . 

Emisija "Life Style" na Radiju Sarajevo danas je u cijelosti posvećena kuhinji Francuske. Slušajte nas u 12,10 minuta na frekvenciji 90,2 FM, odnosno putem web streaminga

Prvi put su u ovoj globalnoj manifestaciji sudjelovali i tri bh. kuhara i restorana: Željko Ljubas, chef sarajevskog restorana Luka; Saša Miljević, chef restorana D.O.M. u Banja Luci, te Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine i chef restorana Plava Prizma u hotelu Radon. 

Ambasada Francuske je s posebnom pažnjom pristupila organizaciji ovog događaja, a u samoj rezidenciji ambasadorice ove zemlje, njene ekselencije Claire Bodonyi, takođe je organizirana večera za bh. zvanice, koju je spravljao kuhar  Dino Đemidžič

Naša ekipa bila je u sarajevskom restoranu Luka koji je gostima ponudio nka od omiljenih jela francuske mediteranske kuhinje. 

Probali smo školjke kuhane u bijelom vinu i mediteranskim začinima, te tipični brodet Bouillabaisse, onakav kakav se rado jede u lučkom gradu Marseillesu. Za desert su ponuđeni sirevi, ali ne francuski već domaći, autohtoni: Banjalučki trapist, vlašički kozji, livanjski... 

Francuska kuhinja nije komplicirana i ima dosta dodirnih tačaka s našom domaćom kuhinjom. Važno je odabrati kvalitetne namirnice i kuhanju prići s pažnjom. Takođe, veoma važno je jesti 'za stolom',  a ne u žurbi, s uživanjem i posvećenošću kakvu hrana zaslužuje. Ovo je posebno važno za osobe koje brine višak kilograma, jer je poznato da hrana koja najviše deblja je ona koja se pojede u brzini, ne razmišljajući. 

Ambasadorica Bodonyi u razgovoru za Radisoarajevo.ba, naglašava važnost kvalitetnih, zdravih i lokalnih sastojaka. U poslednje vrijeme je, takođe, prisutna svijest o značaju odabira sezonskih namirnica: 

 "Okolišna svijest nalaže nam da, npr. ne jedemo jagode zimi, već za vrijeme sezone kada uspijevaju. Takođe je važno da jela budu lagana, ali ukusna, bez opterećenja suvišnim kalorijama. Nekad je to teško postići. Ono što je veoma tipično za francuske gurmane i kuhare je da žele hranu koja je ukusno aranžirana i lijepo izgleda na tanjuru. Veoma smo ponosni na način na koji razumijevamo hranu, ne samo kroz nutricionistički aspekt, već i kroz socijalni. Jedenje je za nas društveni događaj, a slično je i ovdje u Bosni i Hercegovini", rekla nam je ambasadorice Francuske. 

U emisiji "Life Style" na Radiju Sarajevo, osim gospođe Bodonyi, govore kuhari Željko Ljubas i Saša Miljević. Emisiju pripremile Elma Behram i Vesna Andree Zaimović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak