Feta sir nije za sve

Radiosarajevo.ba
Feta sir nije za sve
Nezamjenjiv u mediteranskoj kuhinji, feta sir je ukras svake trpeze. Ima manje masti i kalorija od tvrdih sireva, poput parmezana - 100 grama sadrži 264 kalorije.

Sadrži vitamine A, B i K, gvožđe, magnezijum, dobar je za kosti jer ima duplo više kalcijuma nego fosfora.

Obiluje dobrim bakterijama koje mogu da ojačaju imuni sistem i stanje digestivnog trakta. Izvorno se pravi od ovčjeg i kozjeg sira, ima jak i oštar ukus i kremastu teksturu.

Osim čuvene grčke salate, sastojak je mnoštva jela, od predjela, preko glavnog jela, do dezerta. Odličan je u kombinaciji sa maslinovim uljem, bosiljkom, origanom, kao grilovan, ali i u salati sa lubenicom i nanom, pišu Novosti.

Mogući problemi sa feta sirom proizlaze iz činjenice da sadrži puno natrijuma, jer se tokom pravljenja sira u surutku dodaje so.

Zato, oni koji su osjetljivi na ovaj sastojak trebaju prije konzumiranja dobro isperati krišku fete pod mlazom vode. Također, ljudi osjetljivi na laktozu treba da budu oprezni jer feta, kao i ostali mladi sirevi, ima više laktoze od gaude, parmezana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak