Evo šta bi vam se moglo desiti ako svaki dan pojedete dva kivija prije spavanja

0
Radiosarajevo.ba
Evo šta bi vam se moglo desiti ako svaki dan pojedete dva kivija prije spavanja

Kivi je višegodišnja oktobarska biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi.

Izgledom je slična vinovoj lozi. Relativno je mlada voćna vrsta. Počela se uzgajati u Novom Zelandu prije 50-ak godina, prije 20-ak u Francuskoj, a nakon toga u Italiji i Grčkoj. U Hrvatskoj se uzgaja u primorskom području. Na mjestima na kojima postoje preduslovi za uzgoj, kivi se pokazao kao vrlo rentabilna kultura, naime u punom rodu u intenzivnom nasadu donosi oko 20 t/ha.

Pun vitamina C, kivi ima snažna antioksidativna svojstva, koja pomažu u jačanju funkcije imunološkog sistema i poboljšavaju zaštitu i popravak stanica. Studije ukazuju na to da je kivi bogat vlaknima i kalijem što je moguća pomoć za zdravlje srca i disajne ​​funkcije. Druga ipak istraživanja pokazuju da je kivi koristan za djecu s respiratornim problemima.

Novi reprezentativac Bosne i Hercegovine potpisao za ekipu iz Bundeslige

Istraživači s Tajvanskog medicinskog univerziteta Taipei proučavali učinke konzumacije kivija na san. Otkrili su da je svakodnevna konzumacija kivija povezana sa značajnim poboljšanjima kvalitete i količine sna.

Njihova studija uključila je 22 žene i dva muškarca u dobi od 20 do 55 godina. Svi su imali neki oblik poremećaja sna. U periodu od četiri sedmice volonteri su jeli dva kivija jedan sat prije spavanja. Istraživači su prikupljali podatke o spavanju dobrovoljaca tokom cijelog razdoblja istraživanja koristeći dnevnike spavanja, standardni upitnik o kvaliteti sna i ručne satove koji su mjerili aspekte kvalitete i količine sna. Nakon četiri sedmice konzumiranja kivija, istraživači su otkrili značajna poboljšanja u nekoliko mjera:

Ovo su neka prilično dramatična poboljšanja kvalitete, količine i učinkovitosti sna, piše na SleepDoctor.com.

Ista antioksidativna svojstva koja pružaju mnoge druge zdravstvene dobrobiti također mogu pomoći u poboljšanju sna. Odnos između hrane s antioksidansima i sna tek se počinje povezivati. Istraživanja su utvrdila osnovnu vezu između sna i antioksidansa u tijelu. Studije pokazuju da je loš san povezan sa smanjenom razinom antioksidansa, a također da se čini da san pomaže obnoviti nivo antioksidansa. Niz studija pokazalo je negativne učinke opstruktivne apneje za vrijeme spavanja na antioksidacijsku funkciju, te da je antioksidans vitamin C učinkovit u liječenju kardiovaskularnih problema povezanih s apnejom za vrijeme spavanja. Ova najnovija studija mogla bi ukazati na ulogu kivija i drugih namirnica s visokim sadržajem antioksidansa u liječenju problema sa spavanjem.

Osim svoje snage kao antioksidansa, kivi je također voće s visokim sadržajem serotonina. Serotonin je također kritičan za kvalitetan san. Serotonin u tijelu pomaže lakše zaspati i održati san tijekom noći. Hormon je uključen u regulaciju kretanja kroz faze sna, uključujući vrijeme provedeno u najdubljem, sporovalnom snu. Serotonin također pomaže u stimulaciji budnosti ujutro. Istraživanja pokazuju da manipulacija nivoima serotonina naviše ili naniže može potaknuti ili spriječiti san. Čini se da serotonin stupa u interakciju s melatoninom, drugim hormonom koji je neophodan za spavanje, pomažući u regulisanju tjelesnog 24-satnog cirkadijalnog ciklusa, kao i drugih fizioloških funkcija.

Hrana bogata magnezijem i kalijem pomaže u opuštanju i cirkulaciji. Oni uključuju tamno lisnato povrće, banane, orašaste plodove, sjemenke, citruse, rajčice i cjelovite žitarice. Hrana bogata kalcijem pomaže u povećanju razine melatonina. Mliječni proizvodi, soja, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice su jak izvori kalcija.

Ipak, u zaključku se donosi da nam jedna studija ne može reći sve što trebamo znati o učinku konzumacije kivija na san. Dodatna istraživanja su potrebna kako bi potvrdili i proširili ove vrlo zanimljive početne rezultate. Svejedno, nema sumnje da je prehrana bogata vitaminima, s niskim postotokom masti i šećera korisna za vaš san, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak