Dosadilo vam je čišćenje prašine svaki dan? Uradite ovo i bit ćete mirni dvije sedmice

0
Radiosarajevo.ba
Dosadilo vam je čišćenje prašine svaki dan? Uradite ovo i bit ćete mirni dvije sedmice

Prašina dolazi sa svih strana, pokriva sve vaše stvari i općenito čini stvari neurednima. Ali što je to tačno i koliko često biste ju trebali čistiti? I odakle uopće dolazi prašina? Odgovor donose stručnjaci za prašinu uključujući i što se događa ako uopće ne brišete prašinu.

ODAKLE DOLAZI PRAŠINA?

Prašina dolazi odasvud i ima je svugdje, kaže Ken Doty, COO i stručnjak za čišćenje u The Maids za Apartment Therapy. Kućni ljubimci, tepisi, ventilacijski otvori i nered. Kamo god pogledate, može biti izvor prašine.

Šta možete pronaći u svojoj standardnoj kućnoj prašini: pelud, vlakna tkanine, mrtve stanice kože, grinje, dlake, prljavštinu, sitne komadiće metala, pesticide i još mnogo toga. Sitne čestice dolaze izvana i nakupljaju se u i na stvarima. Širi se po vašem domu zahvaljujući vjetru i drugim zračnim strujanjima koja prolaze kroz vaš prostor.

Kakanj se oprostio od Bakira i Mensura Spahića

JE LI PRAŠINA DOBRA ILI LOŠA?

Prašina definitivno nije dobra za vas, ali obična kućna prašina koja se nakuplja tokom sedam dana nije tako loša. Uz to, - prašina može iritirati dišne ​​putove i uzrokovati probleme s disanjem ako se nakupi velika količina, kaže Delah Gomasi, direktorica i izvršna direktorica MaidForYou. Gomasi također napominje da prašina od renoviranja može biti štetna, - posebno prašina od rezanja prirodnog kamena ili prašina od rušenja zidova, [koja] ponekad može sadržavati azbest.

Veće nakupljanje prašine također može potaknuti alergije i uzrokovati zdravstvene probleme kardiovaskularnog sistema, kaže Doty.

KADA TREBA BRISATI PRAŠINU?

Pokušajte obrisati prašinu barem jednom sedmično. To će spriječiti njeno nakupljanje.

"Sedmično ne brisanje prašine može omogućiti brzo nakupljanje prašine i samo otežava čišćenje", kaže Doty. "Ovo također može utjecati na vas ili vaše goste koji bi mogli biti alergični.

Ipak, ne ljutite se na sebe ako propustite obrisati prašinu jednu sedmicu. Nemoguće se doista riješiti prašine jer ona dolazi izvana svaki put kada otvorite vrata i prozore.

Znate li da čitav život čistite pogrešno? Tiktokerica naglasila da je ključ u jednoj stvari

Koliko je zapravo loše ako ne brišete prašinu?

Pa, nije sjajno. Ako nikada ne brišete prašinu, možete očekivati ​​probleme s disanjem, alergije i druge zdravstvene probleme poput astme i moguće bolesti zbog udisanja kontaminanata.

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN ZA BRISANJE PRAŠINE?

Nikako ne koristite pernate krpe. Sve što će učiniti je premještanje prašine. Umjesto toga koristite krpe od mikrovlakana jer one zadržavaju više čestica prašine. Počnite brisati prašinu od vrha svoje sobe, ne zaboravite obrisati sve, od letvica i okvira vrata do ventilatora i iznad ormarića i frižidera.

Možete prvo poprskati višenamjensko sredstvo za čišćenje na krpu za brisanje prašine kako biste je lakše uhvatili. Nakon što završite s visokim elementima, krenite niz sobu i obrišite prašinu sa svega što vam se nađe na putu. Ne zaboravite one okvire za slike! Na kraju usipajte ili pometite prašinu koja je pala na pod.

KAKO SMANJITI PRAŠINU?

Postoji nekoliko jednostavnih navika koje možete učiniti kako biste je spriječili, kažu Gomasi i Doty. Započnite skidanjem cipela kad uđete u dom. To će spriječiti ulazak prljavštine i zagađivača. Pročišćivač zraka i robotski usisavač također će pomoći da vaš dom ostane bez prašine. Ako nemate niti jedno od toga, koristite usisivač s HEPA filtrom ili metite svaki dan.

Za ovu prostoriju mnogi misle da je najčišća u domu, a u stvari sadrži najviše prašine

Ako volite alternativna rješenja možete koristiti i omekšivač za veš. Kako? Omekšivač pomiješajte s vodom te u toj mješavini isperite krpu kojom ćete brisati prašinu. Zahvaljujući ovom lakom triku, prašina će se manje skupljati na sjajnim površinama.

Ili, koristite glicerin. Osim što se koristi u medicini, kozmetologiji, prehrambenoj industriji i poljoprivredi, učinkovit je i vrlo koristan i u održavanju kućanstva. Ako ga koristite na pravi način, vaš dom će duže ostati čišći.

1. Blistavo čisti podovi

Kako biste brzo i učinkovito očistili prljave podove, samo dodajte nekoliko kapi glicerina u kantu vode.

2. Dugoročno se riješite prašine

Da biste to učinili, dodajte malo glicerina u posudu s vodom. Tom vodom namočite krpu i prebrišite površine. Prašinu nećete vidjeti barem nekoliko dana. Ova metoda čišćenja koristi se u muzejima.

3. Prozori

Pomiješajte glicerin i etilni alkohol u omjeru 1:10 i tom mješavinom obrišite prozore. Dugo vremena ni prašina ni prljavština neće naštetiti čistoći vaših prozora.

4. Održavanje kožnog namještaja

Ako ste ogrebali kožni namještaj, samo ga prebrišite pamučnom krpom umočenom u glicerin. Ponovite postupak dva do tri puta, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak