Doktorica pojašnjava: Koja životna dob je najpodložnija smrtonosnim bolestima?

0
Radiosarajevo.ba
Doktorica pojašnjava: Koja životna dob je najpodložnija smrtonosnim bolestima?

Dob karakteristična za razvoj smrtonosnih bolesti postaje sve niža, tvrdi stručnjakinja.

Američka doktorica Vonda Wright sudjelovala je u podcastu i potvrdila da je prosječna dob za razvoj zdravstvenh problema 62,94.

U tim godinama osobama najčešće budu dijagnosticirane bolesti poput bolesti srca, raka dojke, prostate i pluća te kronične opstruktivne plućne bolesti.

Real Madrid predstavio brazilskog superstara, on se rasplakao: "Ovo je za moju porodicu"

"Tada se bolesti manifestiraju, ali možete ih imati i ranije, samo to ne znate", rekla je Wright, koja je također hirurginja i ortopedica sportske medicine.

Mnogi nisu ni upoznati sa svojim zdravstvenim problemima jer nisu posjetili doktora. "Ili im je možda dijagnosticirana bolest, ali stanje se nije pogoršalo do tolike razine da provode tri dana sedmično kod doktora", objasnila je.

Dob koju je voditelj podcasta Steven Bartlett izračunao podudara se s dobi u kojoj velik broj osoba odlazi u penziju.

Za ovu veoma opasnu bolest nema lijeka: Ovo su njeni simptomi

"Kakve god bile okolnosti, između 40. i 63. godine imate vremena za zbrinjavanje komplikacija, ali ako sa 63 godine odlučite obratiti pažnju, tada je puno zahtjevnije", komentirala je doktorica.

Njen je cilj doprijeti do mladih i djece koji već sada moraju pruzeti kontrolu nad vlastitim zdravljem. Prema mišljenju doktorice, važno je odmalena učiti zdravim navikama da se izbjegnu ozbiljniji zdravstveni problemi u starijoj dobi.

Doktorica je naglasila da je razdoblje između 35. i 45. godine isto vrlo krucijalno za brigu o zdravstvenom stanju, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak