Dezodoransi, šamponi, sredstva za čišćenje mogu biti opasni po zdravlje

Radiosarajevo.ba
Dezodoransi, šamponi, sredstva za čišćenje mogu biti opasni po zdravlje

Većina nas svakog dana koristi dezodorans ni ne sluteći koje se opasnosti kriju u njemu.

Što je najgore, ne samo u njemu, već i u proizvodima poput šampona, sapuna, deterdženta, osvježivača zraka, sredstva za čišćenje...

Zbog teških mirisa stručnjaci upozoravaju na potencijalne rizike za zdravlje povezanih s hemikalijama.

"Poteškoće s disanjem, napadaji astme, migrene, vrtoglavica, osip, gušenje, mučnina i niz drugih problema", nabrojala je neke od tih zdravstvenih rizika profesorica Anne Steinemann sa Univerziteta u Melbourneu.

Steinemann je pretprošle godine provela istraživanje utjecaja dužoj izloženosti gore spomenutih proizvoda. Rezultati su pokazali da je 33 posto ispitanika imalo problema s migrenama i napadajima astme tokom korištenja mirisnih proizvoda poput osvježivača zraka i sredstava za čišćenje, piše Men's Health.

Ovo istraživanje nije jedino koje je potvrdilo vezu između proizvoda poput dezodoransa i zdravstvenih problema. Niz studija pokazao je da ftalati, spojevi koji se često koriste u sapunima i šamponima, mogu imati ozbiljne posljedice.

'Ti spojevi su povezani s poremećajima muškog reproduktivnog sustava, a sumnja se i da utječu na neurorazvojne poremećaje', rekla je profesorica Heather Patisaul sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

Dodala je da, osim ftalata, i neki drugi spojevi utječu na lučenje testosterona što može uzrokovati gubitak energije, erektilne disfunkcije ili problema s izgradnjom ili zadržavanjem mišića. Jedna studija iz 2014. ukazuje na još opasnije posljedice stirena, hemikalije koja se nalazi i u proizvodima za ličnu njegu i kućanstvo, a koje može uzrokovati rak. Istraživanja na životinjama pokazala su povezanost stirena s rakom pluća, dojke, želuca i jetre.

Kako bi smanjili ove rizike i izloženost hemikalijama kupujte proizvode koje nemaju mirisa i koristiti alternative za čišćenje kućanstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak