Deset namirnica koje možete jesti nakon isteka roka trajanja
Britanski poduzetnik Dan Cluderay u tome je vidio odličnu priliku za posao i pokrenuo Approved Food, internetsku stranicu na kojoj prodaju hranu koja je još uvijek jestiva, ali joj je prošao rok trajanja.
On tvrdi da je trik u razlikovanju naljepnica: "Najbolje upotrijebiti do" i "Upotrijebiti do".
"Najbolje upotrijebiti do" je prijedlog proizvođača do kojeg datumahrana zadržava najveću kvalitetu, ali je i poslije sigurna za konzumaciju.
"Upotrijebiti do" označava rok trajanja hrane koja je brzo kvarljiva i može predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje stoga se ne preporučuje jesti nakon roka trajanja.
10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja
Čips - Njen duži vijek trajanja možemo zahvaliti soli.
Čokolada - Šećer produžuje vijek trajanja.
Kečap - Jestivo i do godinu ako se čuva na hladnom i suhom mjestu.
Jogurt - može trajati do šest sedmica nakon roka trajanja.
Tvrdi sir - Traju duže od mekih.
Mlijeko - Sve dok se nema neugodan miris može se piti.
Jaja - Ako jaje potone u vodi, jestivo je, ali ako pluta vjerojatno je pokvareno i nemojte ga jesti.
Hljeb - može trajati do nekoliko dana, a omekšat će ako ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici.
Riža - može trajati mjesecima nakon isteka roka.
Voće i povrće - ako nema plijesni i nije kašasto, onda se može jesti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.