Danas je Svjetski dan pizze: Donosimo vam najbolji recept za Mexicanu

0
Radiosarajevo.ba
Danas je Svjetski dan pizze: Donosimo vam najbolji recept za Mexicanu

Svjetski dan pizze obilježava se 9. februara, a ovo planetarno popularno jelo u mnogim zemljama ima kultni status. Moglo bi se reći da je pizza u prvom obliku nastala još 10. stoljeću, u Napulju.

Ljudi su tada pripremali krušnu pogaču s umakom od paradajza i malo naribanog sira za užinu. 1889. godine nastao je recept pizze i takav ostao do danas - mozzarella, umak od paradajza i bosiljka.

Svake godine u svijetu se proda više od 5 milijardi pizza, a neke zemlje malo su prilagodile recept svojem ukusu.

Jedna od najvećih niskobudžetnih aviokompanija pred bankrotom: 'Putnici su u panici'

Bosanci i Hercegovci u 2022. godini preferirali italijansku i američku kuhinju

Tim povodom donosimo vam najbolji recept za Mexicana pizzu. Ako volite ljuto, chilli će biti odlična ideja, a ukoliko niste ljubitelj, možete uživate u slatkastom paradajz sosu.

Sastojci: 

Tijesto:

- pola kilograma oštrog brašna
- pola šoljice ulja
- pola vrećice kvasca
- malo soli
- malo mlake vode

Pelat:

- ljuti kečap
- chilli začin
- origano
- malo soli

U svijetu prijeti nestašica ovih 8 proizvoda

Nadjev:

- 300 g mozzarella sira
- 150 g pileće šunke
- 100 g kukuruza 
- malo rukole 
- po želji malo svježeg paradajza

Priprema: 

Sve sastojke za tijesto pomiješati, dodati vode po potrebi tako da se umijesi kao za hljeb. Razvući oklagijom i položiti u podmazan okrugli pleh za pizzu.

Za pelat pomiješati sve potrebne sastojke i premazati tijesti (sve osim ivica), da se ne bi lijepilo za pleh.

"Louis XIII" je najskuplja pizza na svijetu i košta oko 10.000 eura: Evo od čega se pravi

Za nadjev narendati sir, posuti ga preko pelata, zatim poredati listove šunke i dodati povrće.

Pizzu peći u rerni zagrijanoj na najvećoj temperaturi 15ak minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak