Da zamiriše cijela mahala: Tri prijedloga za večerašnji iftar

Radiosarajevo.ba
Da zamiriše cijela mahala: Tri prijedloga za večerašnji iftar

Danas je drugi dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. Jučer smo vam pripremili recept za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima.

 

Supa

Potrebno:

-1 crni luk
-3 kašike ulja
-2 kašike brašna
-1 kašičica karija/curry
-1l vode
-2 pileće kocke za supu
-50g riže
-1 kašičica paradajz pirea
-1 žumance
-2 kašike pavlake ili vrhnja za kuhanje

Priprema:

-Zagrijati ulje u većoj tavi,propržiti luk
-Dodati brašno i kari,rižu paradazj pire,te dodati vodu s kockama za supu
-Kuhati dok se riža ne skuha
-Na kraju u manjoj zdjeli dobro umutiti žumance i pavlaku,pa tu smjesu dodati u supu da se zgiusne
-Poslužiti toplo


Zapečena piletina u finom umaku

Potrebno:

- 500g piletine (ili količina po želji)
-3 veća ljubičasta luka
-1 mala kašičica karija
-1 kašičica slatke paprike u prahu
-2 kašike paradjz pire ili jedan veći paradajz
-500 ml. vode ili bilo kojeg temeljca
-so
-biber
-ulje

Priprema:

-Na malo ulja propeći batake, koji se prethodno posole i pobibere, oko 10 minuta na jačoj vatri, sa obje strane.
-Izvaditii ih, te na isto ulje staviti nasjecakni luk , pa odmah preko staviti batake.
-Posuti začinima, dodati paradjz ,te doliti vodu/temeljac i ostaviti na jačoj vatri dok ne počne da krčka.
-Smanjiti temp. na srednju jačinu i dinstati još oko pola sata uz povremeno okretanje bataka.
-Ako u kojem slučaju voda uvri može se doliti vrele vode
-Na samom kraju kada je meso gotovo,dodati 2 veće kašike griza i pustiti da krčka još par min dok se masa ne zgusne
-Služiti uz rižu i sezonsku salatu

Starinske hurmašice

Potrebno:

-250g masla/maslaca/putera (jedno od ovo troje,pa koje god imate)
-1 jaje
-2 kašike šećera
-7 kašika ulja
-3 kašike pavlake/milerama
-na vrh noža pr za pecivo
-1 kašičica jabučnog sirćeta 
-22 kašike brašna

Agda:

-500g šećera
-300ml vode
-1 kašičica limunovog soka

Priprema:

-Agdu prvo skuhati pa ostaviti po strani da se ohladi
-Za hurmašice prvo mutiti jaje sa šećerom
-Dodavati ostale sastojke i na kraju brašno sa pr.za pecivo
-Napraviti tijesto,te ga podijeliti u manje loptice koliko je dovoljno za svaku hurmašicu pojedinačno (ljepše su manje)
-Svaku lopticu oblikovati u hurmašicu ,ukrašavati po želji,mada se ove starinske ukrašavaju tako što se prislone na rende na onoj sitnoj strani ,tako ostane šara.
-Redati u pouljenu tepsiju te peći na 180 stepeni oko 40-45min.Ili dok sami ne ustanovite da su pečene.
-Zaliti hladnom agdom ,ostaviti da upiju i ohlade se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak