Da preostali ramazanski dani budu posebni: Tri recepta za iftar

Radiosarajevo.ba
Da preostali ramazanski dani budu posebni: Tri recepta za iftar

Mjesec posta bliži se kraju. Danas je 21. dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Već smo za vas pripremili nekoliko recepata, među kojima je onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima. 

Danas vam donosimo nekoliko dobrih prijedloga za iftar.

Minestrone čorba

Potrebno:
- 500 g paradajza
– 2 mrkve
– tikvica
– 2 celera
– prasa
– 2 krompira
– 3 čehne bijelog luka
-100 g graška
– 50 g sitne tjestenine
– so, biber

Priprema:
- Korjenasto povrće izrezati na jednake kockice.
- Paradajz oguliti i izrezati na kockice.
- Sitno isjeckati bijeli luk a prasu izrezati na kolutiće.
- U šerpu nasuti maslinovo ulje da pokrije dno i na njemu dinstati povrće.
- Dodati 2 litre vode i pustiti da provri.
- Kuhati oko pola sahata pa dodati tjesteninu.
- Kuhati lagano dok se sve skupa fino ne skuha.

Pileće rolnice sa sirom i špinatom

Potrebno:
- 1 kg pilećih prsa (8 komada)
- šolja hljebnih mrvica
- 6 kašika naribanog parmezana
- 150 g listova mladog špinata
- čehna b. luka
- ½ šoljerikota ili običnog mladog sira
- 2 bjelanca
- šolja paradjz sosa
- svježi bosiljak
- ,aslinovo ulje

Priprema:
- Meso rastanjiti batkom da se dobiju tanje šnicle
- Pomiješati parmezan i mrvice i ostaviti sa strane
- Napraviti fil za punjenje: špinat isjeckati i dinastati sa b. lukom na maslinovom ulju
- Skloniti sa vatre pa u smjesu dodati rikota sir, i jedno umućeno bjelance
- Vatrostalnu posudu namazati uljem, a rernu uključiti da se grije na 200C, te pripremiti rolnice
- Na svaku šniclu, na sredini staviti punu kašiku nadjeva i čvrsto urolati
- Rolnice uvaljati u drugo umućeno bjelance pa u mrvice
- Slagati jednu do druge u tepsiji
- Zapeći 25 min.
- Izvaditi iz rerne pa preko rolnica preliti razmućen sa vodom paradjaz pire i malo mocarela sira
- Pustiti da se zapeče oko3-5 min.

Čokoladna riža sa lješnjacima

Potrebno:
- 120 g riže
- 50 g čokolade od 70% kakaa
- kesica crnog čaja
- 100 ml vode
- 70 g nasjeckanih lješnjaka
- 40 g putera
- kašika šećera u prahu
- prstohvat soli

Priprema:
- Nasjeckati lješnjake i čokoladu pa ostaviti sa strane
- Od kesice čaja napraviti čaj u 600ml tečnosti,ostaviti da stojo 5 min.pa izvaditi kesicu
- Polovinu putera staviti na vatru da se istopi,
- Dodati rižu i kratko dinstati
- Naliti vodu i čaj te ostaviti da krčka 18-20 min
- Riža treba biti mekana ali ne skroz suha
- Nakon toga dodati lješnjake i šećer,dobro promiješati pa skloniti sa vatre
- U toplo dodati čokoladu i preostali puter,promiješati i ostaviti da stoji 5 min.
- Promiješati da se čokolada dobro istopi
- Servirati u male posudice s dodatkom lješnjaka i malo kakaa po vrhu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak