Četiri sjajna recepta za iftarsku sofru - i desert kojeg ne želite propustiti

Radiosarajevo.ba
Četiri sjajna recepta za iftarsku sofru - i desert kojeg ne želite propustiti
Foto: Instagram / Voćna keks torta

Danas je sedamnaesti dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Već smo za vas pripremili nekoliko recepata, među kojima je onaj za topu koja je neizostavna na ramazanskim trpezama i somune zbog kojih se stoji u redovima. 

Danas vam donosimo nekoliko dobrih prijedloga za iftar.

Čorba od jogurta i rezanaca

Potrebno:
-4 kašike gustog jogurta
-2 kašike brašna
-4 čaše vode (1 čaša=200ml)
-Jedna šaka izlomljenih širokih rezanaca
-Malo soli
*Za sos:
-1 kašika putera
-1 kašika maslinovog ulja
-Malo suhe nane/mente
-Pola kašičice mlj. crvene paprike

Priprema:
-U šerpi umutiti brašno i jogurt u glatku smjesu
-Dodati i ostale sastojke,sve osim rezanaca
-Miješati dok se sve fino ne sjedini,te šerpu staviti na vatru neprestano miješajući dok ne prokuha
-Dodati rezance i kuhati još 20-ak min. dok se rezanci ne skuhaju
-Za to vrijeme u maloj tavici otopiti puter i dodati mu maslinovo ulje
-Zatim i začine kratko upržiti
-Sos se može odmah izliti u šerpu i izmiješati,ili poslije serviranja u tanjir

Kraljevska pogača

Potrebno:
*tijesto:
-1 kg brašna
-250ml mlijeka
-250ml tople vode
-1 kockica kvasca ili 2 male kesice
-1 kašika šećera
-2 male kašičice soli
-50ml ulja
-1 kašičica jabukovog sirćeta
-2 jaja

*fil sa sirom:
-150g mladog sira
-2 jaja
-150g pureće salame ili one koje imate

*fil sa blitvom
-150g mladog sira
-1 jaje
-150-200g isjeckane svježe blitve

*fil sa ajvarom
-3-4 kašike ajvara

*za premazivanje jufki
-150-200g maslaca/putera

*za premaz cijele pogače
-2-3 kašike pavlake
-1 jaje
-2-3 kašike susama

Priprema:
-Zamijesiti tijesto od gornjih sastojaka
-Ostaviti 30-ak min. da odmori
-Podijeliti tijesto na 9 loptica
-Svaku lopticu razvaljati na veličinu malo većeg tanjira
-Sastavljati po dvije jufke jedna na drugu ,s tim da će se sredina svake premazivati rastoplj.maslacem
-Znači da će ukupno biti 4 razvaljane jufke (po dvije loptice) i jedna sama
-Svaku pojedinačno od ove 4 jufke još malo razvaljati veličine pleha
-Položiti prvu jufku u nauljen pleh,te po njoj premazati pola fila od blitve
-Po filu položiti drugu jufku ,te po njoj premazati fil sa sirom
-Po filu poredati salamu prethodno izrezanu na kolutove
-Sad preko salame položiti treću jufku i preko premaz od ajvara
-Zatim četvrta jufka i po njoj ide drugi dio fila od blitve
-Na kraju ide zadnja preostala jedna jufka
-Pogača se prvo izreže oštim nožem na željene kocke,pa se po njoj prelije umućena pavlak i jaje,te se pospe susamom
-Peći u zagrijanoj rerni na 200C - 40min.,s tim da na pola ovog vremena pogaču treba prekriti pek papirom (samo ovlaš prebaciti pek papir dok je u fazi pečenja) da ne izgori.Ili dok samo ne ustanovite da je pogača pečena .
-Poslužiti uz jogurt dok je još topla

Salata s krastavcem i pavlakom

Potrebno:
-2 velika krastavca, oguljena i izrezana
-1 veliki luk, izrezan na kriške
-¾ šolje pavlake
-3 kašike sirćeta
-1 kašičica šećera,i 1 soli
-Začini po želji

Priprema:
-Izrezano povrće posoliti i ostaviti malo da odstoji.
-Iscijediti višak vode i pomiješajti sa pavlakom, sirćetom i začinima.
-Dobro promiješajti i servirati

Voćna keks torta

Potrebno:
-500g Petit Beure keksa
-500ml voćnog čvrstog jogurta
-15 kašika šećera

Fil:
-7 žumanaca
-200g šećera
-5 kašika brašna
-600ml mlijeka
-250g putera
-Višnje iz kompota (nije određena posebna količina, koliko da se prekrije ravnomjerno kora)
-200ml slatke pavlake ili 100g šlaga u prahu

Priprema:
-Keks izlomiti, dodati šećer i preliti jogurtom pa izgnječiti dobro rukama da se potpuno sjedini.
-Masu rasporediti na okrugli kalup kome se skidaju stranice. Ovo svakako nije obavezno, ali olakšava posao pri sječenju i uopšte u formiranju torte.
-Žumanca i šećer umutiti mikserom.
-Dodati brašno.
-Mlijeko staviti na vatru, sipati umućena žumanca sa brašnom i skuhati kašicu uobičajeno.
-Ostaviti da se ohladi pa je sjediniti sa prethodno umućenim puterom.
-Preko kore od keksa rasporediti ocijeđene višnje iz kompota i sipati pripremljeni fil.
- Slatku pavlaku ili šlag u prahu umutiti uobičajeno i filovati tortu.
-Ostaviti u frižideru da se stegne pre siječenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije