Da li plodovi uništavaju vaše stablo zbog svoje težine? Ovo možete uraditi da to zaustavite

0
Radiosarajevo.ba
Da li plodovi uništavaju vaše stablo zbog svoje težine? Ovo možete uraditi da to zaustavite

Jeste li zabrinuti da bi preteško voće moglo uništiti vaš voćnjak? Vaša zabrinutost je opravdana — grane stabla suočene su s rizikom lomljenja jer plodovi koji rađaju postaju sve veći i teži.

Neka stabla štite svoje grane od ove vrste oštećenja odbacivanjem dijela svojih plodova prije nego što dostignu svoju vrhunsku veličinu. "Prorjeđivanje plodova" je praksa koja oponaša ovaj prirodni fenomen i uključuje ručno čupanje dijela usjeva dok je mlad. Pravilnim prorjeđivanjem opterećenja usjeva u vašem voćnjaku i u pravo vrijeme možete smanjiti količinu težine na granama i spriječiti njihovo lomljenje.

Prorjeđivanje plodova ima nekoliko drugih prednosti osim zaštite grana stabla od velikih uroda. Praksa također sprječava nadmoćnost do koje dolazi kada stablo daje previše ploda u jednoj sezoni, a sljedeće ništa. Konačno, prorjeđivanje pomaže preostalim plodovima da dosegnu najveću veličinu prije sazrijevanja, tako da na kraju ne dobijete previše plodova koji su manji nego što trebaju biti.

Pariz 2024 | Znate li kakve su šanse da BiH osvoji medalju? Lana Pudar najbliža prema kladionicama

Dakle, iako ćete se osjećati kao da potkopavate usjeve, prorjeđivanje zapravo pomaže voćkama da donesu obilnu žetvu u vaše dvorište. Evo kako pravilno prorijediti voćke u svojim voćnjacima te koji su specifični zahtjevi za jabuke, kruške i razne koštuničave voćke.

Zahtjevi za prorjeđivanje su slični za jabuke i kruške. Kod jabuka, trebali biste težiti tome da imate jednu voćku na svaki 15 centimetara. Kod krušaka, trebali biste ostaviti dva ploda svakih 15 centimetara na grani umjesto jednog.

Savršena za ljeto: Napravite ovu mousse tortu od malina i pistacija

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je veličina ploda koji se prorjeđuje ili ostavlja da sazre. Možda zvuči nepravedno, ali prorjeđivanje plodova svodi se na preživljavanje najjačih. To znači da morate ostaviti najveći plod i osuditi njegove manje vršnjake na ranu smrt. Isto tako, nemojte se osjećati previše loše zbog uklanjanja izobličenih plodova ili onih s očitim znakovima bolesti.

Najbolje je prorijediti jabuke i kruške rano u sezoni. Možete prorijediti ručno ili možete koristiti makaze za rezanje plodova. Prorjeđivanje je drugačiji postupak za voće kao što su trešnje, marelice, šljive i breskve.

Trešnje, šljive i breskve same odbacuju plodove, obično krajem proljeća ili početkom ljeta, kako bi rasteretile grane. Imajući to na umu, ne biste ih trebali tako temeljito stanjivati. Umjesto toga, ostavite više plodova na stablu, a ono će odlučiti koje će ispustiti.

Budite oprezni: Ovo su hemikalije kojima se tretira voće i povrće

Kako biste bili sigurni da vaša šljiva daje plodove bez lomljenja grana, prorijedite na par plodova svakih 15 cm ili jedan plod na svakih 7 cm. U međuvremenu, idealna udaljenost između nektarina nakon prorjeđivanja je 15 centimetara.

S druge strane, breskve se mogu i agresivnije prorjeđivati, a na svakih 10 centimetara na grani ne smije se ostavljati više od jednog ploda. Kada prorjeđujete breskve, oduprite se iskušenju da srušite plod udarajući o grane.

Umjesto toga, držite se ručnog prorjeđivanja i režite ili čupajte breskve s grana. Ako imate stabla marelice, možda uopće nećete morati uklanjati višak plodova. Marelice su najmanje osjetljive na preveliki urod. Ako ustanovite da su grane opterećene težinom usjeva, prorjeđivanje bi moglo biti dobra ideja. U tom slučaju ostavite 7 cm između plodova dok prorjeđujete, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak