Crno ili bijelo grožđe: Znate li koje je bolje za vas?
Crno grožđe
Crno grožđe obiluje antioksidantom resveratrolom, koji blagotvorno djeluje na ljudski organizam, a posebice kardiovaskularni sustav. Reservatrol sprječava grušanje krvi i oduzetost srčanog mišića, potiče cirkulaciju, ublažuje upalne bolesti crijeva, a pozitivno djeluje i kod dijabetesa.
U crnom grožđu nalaze se i flavonidi antocianini koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, a sadrže i značajne količine beta karotena, magnezija, bakra, kalcija i željeza, kao i vitamina C, K i E.
Bijelo grožđe
Bijelo grožđe nema toliko hranjivih tvari kao ono crno, ali to ne znači da bi ga trebali izbjegavati. Štoviše, ono je dobar izvor vitamina A, C i K, te nekih minerala poput kalcija i željeza.
Nutricionisti napominju da ovo voće rješava probleme s probavom, ali i da ima manje oksalne kiseline od crnog grožđa koje su neke studije povezale sa stvaranjem bubrežnih kamenaca. U umjerenim količinama, obje vrste dobar su saveznik zdrave prehrane.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.