Čokoladni užitak: Kako napraviti savršene Milka kocke
Ako tražite savršen desert za prazničnu proslavu ili neki drugi poseban trenutak, Milka kocke su idealan izbor. Ovaj čokoladni kolač s bogatim kremastim slojem, sočnim biskvitom i neodoljivim čokoladnim prelivom, prava je poslastica koja će oduševiti sve ljubitelje slatkiša.
U ovom receptu kombinira se čokoladna čarolija i bogatstvo ukusa, a svaki zalogaj pruža savršen spoj tekstura – od mekanog biskvita, preko kremaste čokolade, do divnog natapanja u čokoladnom likeru.
Savršeno se uklapa u sve proslave i posebne prilike, a priprema je jednostavna i brza. Ovaj desert je pravo zadovoljstvo za vaše nepce i sigurno će postati omiljeni kolač na vašem stolu.
Vojna industrija EU zemlje obara rekorde: Desetorostruko povećali izvoz oružja Izraelu
Sastojci
Za kore
- 4 bjelanca i prstohvat soli
- 100 g šećera
- 45 g oštrog brašna
- 20 g skrobnog brašna
- 20 g ekstra tamnog gorkog kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sirćeta
- 1 kašika ruma
- 80 ml ulja
- vanilin ekstrakt
Za krem
- 500 ml pavlake za kuhanje
- 500 ml mlijeka
- 100 ml čokoladnog likera
- 300 g čokolade od karamela
- 100 g tople čokolada
- 100 g šećera
- 200 g skrobnog brašna
- 50 g maslaca + 2 čepa ruma
- 500 ml slatke pavlake
- 1 kesica želatina
Za natapanje
- 200 ml mlijeka
- 70 ml čokoladnog likera
- 2 kašike tople čokolade
Priprema
Za ove sitne kolače prvo skuhajte krem. Od mlijeka odvojite 300 ml, a ostatak ugrijte zajedno sa pavlakom za kuhanje, čokoladom, slatkim kakaom i likerom. Miješajte dok se sve ne istopi, a zatim zakuhajte krem sa skrobnim brašnom i šećerom koje ste prethodno razmutili u mlijeku. U vruć krem umiješati maslac i rum. Prebacite krem u drugu posudu, prekrijte najlonskom folijom i lagano rukom pritisnite pa dobro ohladite.
Za biskvit prvo obložite pleh papirom za pečenje (32x34 cm). Umutite mikserom čvrst snijeg od bjelanaca sa malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne postane još čvršći. Zatim dodajte dva puta prosijano oštro i skrobno brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Izmiješajte žičanom mutilicom dok se ne ujednači sa snijegom. Na kraju laganim mlazom sipajte ulje i dodajte sirće i rum. Lagano promešajte varjačom. Smesu razmažite lopaticom po papiru. Rernu zagrijte na 150 stepeni i pecite deset minuta. Ispecite još dvije kore.
Slatku pavlaku umutite u šlag, mikserom razradite krem i umiješajte šlag u njega. Želatin otopite i mikserom umutite u krem. Filujte kore, koje ste prethodno lagano natopili toplim prelivom. Pospite narendanom čokoladom i ostavite u frižideru tokom noći.
Uživajte.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.