Čak i umjereno uživanje alkohola moglo bi povećati rizik raka

Radiosarajevo.ba
Čak i umjereno uživanje alkohola moglo bi povećati rizik raka
Čak i malena čaša vina na dan može povećati rizik raka usne šupljine i grla, jednjaka i dojke u žena, upozorava odbor britanske vlade oslanjajući se na preporuke Svjetske zdravstvene organizacije te istraživanja, piše britanski list Guardian.

U članku što ga je prošle sedmice objavio Drug and Alcohol Review autori navode da proizvođači alkohola istraživanjima koja sami finansiraju nastoje poručiti da je jedino konzumiranje alkohola u velikim količinama odgovorno za oboljenje od nekog oblika raka.

Međutim, opasnost da se oboli od nekog oblika karcinoma povezana je čak i s malenim količinama alkohola, navodi se u članku koji sugerira da bi preporučen broj od 14 jedinica pića sedmično mogao biti previsok.

Čak i manje od 1,5 jedinica pića na dan, a to znači malena čaša vina, može povećati opasnost od razvoja raka usne šupljine, grla, jednjaka i raka u žena, ocjenjuje odbor britanske vlade.

Dobro su poznati učinci uživanja velikih količina alkohola na jetru i gušteraču, ali su manje proučeni učinci na rak dojke i debelog crijeva.

Više od 100 epidemioloških studija pokazalo je povezanost između raka dojke i alkohola, a opasnost se povećava i s manje od jedne čaše vina na dan.

Naučnici s Harvarda nisu utvrdili da blago uživanje alkohola znatnije utječe na razvoj raka u muškaraca (osim ako oni ne puše), ali jesu za rak dojke u žena.

Edward L. Giovannucci, profesor nutricionizma i epidemiologije na Školi za javno zdravlje na Harvardu, vodeći autor izvještaja, ocjenjuje da je opasnost od razvoja raka skromna.

Poznati su i neki pozitivni učinci povremenog uživanja alkohola, što otežava utvrđivanje stvarne opasnosti po zdravlje. Tako jedno piće na dan smanjuje opasnost od dijabetesa u žena, kaže Giovannucci.

"Prema tome bi ukupan učinak po zdravlje žena mogao biti pozitivan. Kad je riječ o raku debelog crijeva, rizik za muškarce i žene nizak je sve dok ne piju više od dva pića na dan", dodaje.

Naučnici kažu da valja uzeti u obzir i genske razlike u metaboliziranju alkohola jer one mogu povećati rizik od raka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak