Brzo i bez pečenja: Lagani i zdravi cheesecake u kojem ćete uživati
U ovom receptu svi su nezdravi sastojci zamijenjeni i prilagođeni zdravijima. Izrada ove poslastice je vrlo kratka, kolač se ne peče nego miksa i slaže sloj po sloj.
Za ukrašavanje upotrijebite jestivo cvijeće i maštu. Uz desert možete poslužiti neki voćni preljev.
Sastojci:
Za podlogu:
-pola šoljice badema
-10 datula bez košpica
-pola supene kašike kakaa
-dvije supene kašike kokosovog ulja
-prstohvat himalajske soli
-1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
Za kremasti dio:
-pola šoljice indijskih oraščića
-6 supenih kašika grčkog jogurta (vegan: sojinog jogurta natur)
-200 g svježeg kravljeg sira (vegan: bijelog tofua)
-3 supene kašike meda (vegan: agava sirupa)
-1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
-sok od pola limuna
Za zgušnjavanje kreme:
-2 čajne kašičice agar agara u prahu
-pola šolje vode
Napomena: recept je prilagođen manjem kalupu za torte (promjera oko 16 cm).
Priprema:
1. Indijske oraščiće namočite najmanje 4 sata. Ocijedite i isperite ih.
Za podlogu miksajte bademe do brašnaste strukture. Dodajte datule, sol, vaniliju i kakao i miksajte dok ne dobijete kompaktnu ljepljivu smjesu.
2. Obložite manji kalup za kolač prozirnom folijom i ravnomjerno nanesite smjesu po dnu kalupa.
3. Stavite indijske oraščiće u blender, dodajte 2 kašike vode i miksajte do glatke strukture. Dodajte ostale sastojke (jogurt, sir, vaniliju, sok od limuna i med) i miksajte dok ne dobijete kremu.
4. Za zgušnjavanje pomiješajte vodu s agar agarom i stavite kuhati do vrenja. Smanjite temperaturu i kuhajte miješajući još 1 minutu. Malo ohladite i umiješajte u kremu te ponovno kratko miksajte.
5. Kremu ravnomjerno rasporedite po podlozi. Stavite u frižider najmanje 2 sata.
Prije posluživanja ukrasite jestivim proljetnim cvijećem, preporučuje Zdrava.iva.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.