Bitni savjeti za roditelje: Kako sačuvati djecu od toplotnog udara

0
Radiosarajevo.ba
Bitni savjeti za roditelje: Kako sačuvati djecu od toplotnog udara

Toplotni udar nastaje uslijed dugotrajnog boravka na otvorenom pri visokim temperaturama vazduha kao posljedica direktne izloženosti suncu, ali i kao posljedica boravka u zatvorenom prostoru, uslijed vlažnog i pregrijanog vazduha, kao na primer u javnom prijevozu, automobilu ili pregrijanom stanu.

Čak i ako se roditelj osjeća prijatno na temperaturi na kojoj se nalazi, ne mora da znači da se i dijete tako osjeća, jer kod njega još nije stabilizirana termoregulacija.

Novorođenčad, dojenčad i stariju djecu izvoditi napolje u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima. Ne savjetuje se izlazak napolje u najtoplijem dijelu dana, od 10 do 17 sati. Dijete obući u komotne komade odjeće od prirodnih materijala (pamuk, lan) i obavezno mu staviti pamučnu kapu ili šešir. Uvijek nositi flašicu sa vodom i često ponuditi dijete da popije makar gutljaj-dva (umjesto vode može i blaga limunada). Nikada ne ostavljati djecu u automobilu i drugim vozilima - ni nekoliko minuta!

Meteorolozi objavili prognozu do 31. jula: Evo kad konačno dolazi osjetno osvježenje

Toplotni udar mogu da najave nespecifični simptomi, koji podsjećaju na virusnu infekciju. Prije nego što se pojave simptomi toplotnog udara, djeca često pokazuju blaže znake toplotne iscrpljenost, poput glavobolje, mučnine, vrtoglavice, zujanja u ušimaGlavni simptom toplotnog udara je porast tjelesne temperature zbog brzog i prekomjernog zagrijevanja tijela, tako da za svega pola sata temperatura može da poraste na preko 40°C. Simptomi toplotnog udara mogu imati i fatalne posljedice.

Šta uraditi u slučaju toplotnog udara

Odmah pozvati doktora/hitnu pomoć ako postoji sumnja na toplotni udar. Do ukazivanja stručne pomoći, dijete odmah skloniti u hladovinu ili izvesti iz pregrijane prostorije, automobila ili drugog prijevoznog sredstva. Ako je moguće, dijete smjestiti u adekvatno klimatiziranu ili zamračenu i dobro provjetrenu prostoriju i raskomotiti dijete - skinuti mu svu suvišnu odjeću.

Počinju nesnosne vrućine, temperature već danas idu do 39 stepeni: Evo gdje će biti najgore u BiH

Djetetu odmah ponuditi tečnost – najbolje vodu, ako stanje to dozvoljava. Dijete umiti ili istuširati mlakom vodom. Ako voda nije dostupna, izložiti ga strujanju vazduha (npr. rashlađivanje ventilatorom).

UNICEF također preporučuje da se glavu stavie komadići leda umotani u platno ili hladne obloge. Čak i nekoliko sedmica nakon oporavka od toplotnog udara dijete je osjetljivo na visoke temperature, pa se savjetuje boravak u rashlađenim prostorijama kao i smanjena fizička aktivnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak