Bijeli luk čini čuda za zdravlje: Ali, ovih pet grupa ljudi ne smiju da ga jedu

Radiosarajevo.ba
Bijeli luk čini čuda za zdravlje: Ali, ovih pet grupa ljudi ne smiju da ga jedu

Bijeli luk je jedna od najzdravijih namirnica čija čudesna ljekovita svojstva čine nevjerovatne blagodati za zdravlje.

Ljudi su ga od davnina koristili u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba.

Poznato je da su stari Egipćani, u vrijeme građenja piramida svojim robovima često davali bijeli luk da bi ih održali u dobroj kondiciji.

Bijeli luk je glavni sastojak starog tibetanskog lijeka čiji je recept zapisan prije više od 2000 godina.

Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, a bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Ali, i pored svih ljekovitih svojstava ovih 5 grupa ljudi ne smiju da ga konzumiraju, piše Kurir.

Pacijenti pred operaciju

Ako ćete u skorije vrijeme biti podvrgnuti hirurškom zahvatu preporučuje se da ne konzumirate bijeli luk najmanje dvije nedjelje prije jer bi se produžilo krvarenje.

Osobe s niskim pritiskom

Ova čudesna namirnica snižava krvni pritisak, te ako patite od niskog pritiska možete sebi nanijeti više štete nego koristi njegovim konzumiranjem.

Ljudi koji imaju problema s jetrom

Iako bijeli luk ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo i može da ubije bakterije i viruse, ne treba se koristiti u sprječavanju virusa hepatitisa.

Naime, neki spojevi bijelog luka mogu da uzrokuju stimulacije u želucu i crijevima, što može da inhibira sekreciju digestivnog soka u digestivnom traktu. Tako utiče na varenje hrane i pogoršava mnoge simptome hepatitisa, poput mučnine.

Osim toga, neke od njegovih komponenti smanjuju crvena krvna zrnaca i hemoglobin, što znači da pretjerana upotreba bijelog luka može da dovede do anemije.

Osobe koje boluju od očnih bolesti

Pacijenti koji boluju od očnih bolesti, posebno oni lošeg zdravlja također treba da izbjegavaju beli luk.

Tradicionalna kineska medicina promoviše da redovno konzumiranje bijelog luka u velikim količinama duži vremenski period može da ošteti oči i jetru, ali isto tako može da izazove gubitak pamćenja, zujanje u ušima i druge zdravstvene probleme.

Ljudi koje muči dijareja

Pacijenti koji pate od dijareje treba da izbjegavaju sirovi bijeli luk jer njegov sastav može da stimuliše crijeva i dovede do hroničnog zapaljenja i pogoršanja edema.

Ako je pacijent bolovao od dijareje, treba da konzumira bijeli luk u manjim količinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak