Bez nje se rođendani nekad nisu mogli zamisliti: Najbolji recept za čuvenu starinsku tortu

0
Radiosarajevo.ba
Bez nje se rođendani nekad nisu mogli zamisliti: Najbolji recept za čuvenu starinsku tortu

Ko se sjeća bomba-torte?

Bila je to starinska slastica bez koje rođendani nisu mogli da se zamisle, a i danas će mnoge njen okus i miris vratiti u dane sretnog djetinjstva. Ova je torta prava bomba okusa, ukusa i kalorija, a mi vam danas donosimo jedan od najboljih recepata za nju: 

Sastojci

Biskvit

Semir Halilović podnio ostavku na poziciju ambasadora BiH u Kataru: Poslao pismo Denisu Bećirović

  • 6 kom jaja
  • 6 kašika šećera
  • 8 kašika mljevenih oraha
  • 3 kašike brašna
  • pola male kašike praška za pecivo

Fil 1

  • 250 g putera
  • 12 kašika šećera u prahu
  • 6 žumanjaca
  • 15 dag mljvenih oraha
  • 15 dag keksa (petit beurre ili plazma)
  • 2 dcl soka od narandže
  • 10 dag čokolade za kuhanje

Fil 2

  • 6 bjelanjaca
  • 6 kašika bijelog šećera
  • 2x15 dag šećera

Priprema

Biskvit: Umutiti jaja sa šećerom. Polako dodavati mljevene orahe i brašno s malo praška za pecivo. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 230 stepeni - 10 minuta, a zatim smanjiti i peći na 180°C još oko 15 min.

Fil 1: Umutiti puter sa sitnim šećerom, dodavati jedno po jedno žumance. Kada je dobro umućeno dodati mljevene orahe i keks koji smo prethodno namočili u sok. Polovicu ovoga fila razmazati po biskvitu a u drugu polovicu umiješati omekšalu čokoladu te premazati po prvoj polovici fila.

Fil 2: 15 dag šećera ukuhati s malo vode, a drugih 15 dag šećera karamelizirati (lagano da ne izgori) sve dok ne počne pjeniti. Za to vrijeme umutiti bjelanjke, dodavati jednu po jednu kašiku šećera i kada se dobro učvrsti dodati prvo ukuhani šećer, zatim karamelizirani sve vrijeme miksajući. Miksati dok se dobro neohladi, a zatim prekriti tortu odozgo i okolo.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak