Bez brašna i šećera: Recept za sočan čokoladni kolač od samo 3 sastojka

1
Radiosarajevo.ba
Bez brašna i šećera: Recept za sočan čokoladni kolač od samo 3 sastojka

Čokoladni kolač nepogrešiv je odabir kada želite zadovoljiti ukuse većine jer čarobnici čokoladi rijetki mogu odoljeti.

Punoća okusa i topljivost u ustima glavni su aduti ovog jednostavnog recepta za čiju su pripremu dovoljna tek tri sastojka.

Izostanak šećera i brašna ovu tortu izdvajaju iz gomile sličnih čokoladnih inačica, a pjenasta struktura je stavlja u red slastica za koje se traži kriška više i recept škrto čuva.

Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje

 SASTOJCI ZA KOLAČ OD ČOKOLADE

- 175 g tamne čokolade
- 7 jaja
- 140g maslaca

PRIPREMA KOLAČA OD ČOKOLADE

1. Pripremite kalup za kolač, namažite ga maslacem i obložite papirom za pečenje. Čokoladu natrgajte na kockice i otopite na pari, pred sam kraj kada je čokolada rastopljena umiješajte na kockice narezan maslac, miješajte dok se ne rastopi.

2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka i u jednoj posudi pjenasto umutite žumanjke i dodajte im, lagano miješajući, prohlađenu smjesu čokolade i maslaca. U drugoj posudi istucite snijeg od bjelanjaka i žlicu po žlicu dodajte u prethodno pripremljenu smjesu nježno miješajući dok smjesa ne postane homogena.

3. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veći i dublji protvan za pečenje i napunite vrućom vodom do pola kalupa.

4. Stavite u rernu zagrijanu na 150 Celzijevih stepeni. Pecite 25 minuta, nakon čega bi sredina torte trebala biti mekana, a površina obložena hrskavom koricom. Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturu, po želji pospite šećerom u prahu, izrežite toplim nožem i poslužite uz lagano tučeno slatko vrhnje ili voće.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak