Antička žitarica koju smo zaboravili: Savršena za dnevne potrebe proteina
U trenutnim nutricionističkim potrebama, svi traže nove načine da povećaju unos ovog nutrijenta.
Zvuči poznato? Onda je vjerovatno vrijeme da probate amarant.
Ako već niste upoznati s mnogim prednostima konzumiranja amaranta, stručnjaci objašnjavaju zašto biste mogli razmisliti o njegovom dodavanju u svoju prehranu što prije, piše Vogue.
Milijarde su u pitanju: Koliko je novca dijaspora poslala BiH u prošloj godini?
Šta je amarant?
Amarant je biljka bez glutena koja je puna hranjivih tvari. Porijeklom iz davnih vremena (Asteci su ga obožavali), mnoge kulture ga koriste u hrani stoljećima.
Iako se često naziva žitaricama, tehnički je ono što registrirana dijetetičarka i nutricionistica Lauren Manaker naziva "pseudožitaricama". Biljka amarant nije vrsta trave, već slična kvinoji, kaže Manaker, "Nije prava žitarica, ali se kao nje koristi u kuhanju."
Kako društvene mreže utiču na mentalno zdravlje? Stručnjaci otkrili zabrinjavajuće rezultate
Bez obzira na to, ova cijela "žitarica" spaja najbolje iz oba svijeta: izuzetno je hranjiva, a istovremeno i pristupačna.
"Ljudi ga vole jer je svestran", kaže registrovana dijetetičarka i kreatorka sadržaja Kylie Sakaida, "Lak je za kuhanje i ima više proteina biljnog porijekla u poređenju s mnogim drugim namirnicama sličnim žitaricama".
Koliko proteina ima u amarantu?
Samantha Dieras, direktorica ambulantnih nutricionističkih usluga u bolnici Mount Sinai, objašnjava da amarant sadrži oko 14 posto proteina, što je više od većine drugih žitarica, te da jedna šolja kuhanog amaranta sadrži oko 9 grama proteina.
"Radi konteksta, kvinoja ima bliže 8 grama po šolji, a smeđa riža bliže 5 grama po šolji", dodaje Sakaida. "Zbog toga, amarant može biti jednostavan i ukusan način da u svoje obroke dodate više proteina biljnog porijekla." Kao dodatni bonus, kaže da amarant sadrži devet esencijalnih aminokiselina koje naša tijela ne mogu sama proizvesti.
Zlatni napitak koji Indijci vole stoljećima: Ovo su neki od benefita za zdravlje
Koje su još prednosti amaranta?
Osim proteina, amarant je prepun mnogih drugih hranjivih tvari. Sadrži vlakna, željezo, magneziji, vitaminske B skupine, antioksidanse.
Sakaida ističe da su ove hranjive tvari važne za zdravlje crijeva, energiju, funkciju mišića, metabolizam, zdravlje stanica i kostiju te druge funkcije potrebne za preživljavanje vašeg tijela.
Postoje li ikakvi nedostaci?
Svi stručnjaci se slažu da je amarant općenito siguran za redovitu konzumaciju, ali postoji nekoliko važnih stvari na koje treba obratiti pozornost.
Dieras kaže da se smatra hranom s visokim udjelom oksalata, što može doprinijeti stvaranju bubrežnih kamenaca; ako ste skloni bubrežnim kamencima, savjetuje vam da ograničite unos.
Dodaje da, budući da amarant ima visok udio vlakana, preporučuje njegovo postepeno uvođenje ako niste navikli na prehranu s visokim udjelom vlakana, to će pomoći u ograničavanju rizika od nadutosti i drugih probavnih problema. Manaker također dodaje da, iako je ovo rijetko, neki ljudi mogu biti alergični.
Koji je najbolji način za uključivanje amaranta u vašu prehranu?
Stručnjaci opisuju amarant kao orašastog okusa. "Ima sličan okus kao kvinoja, ali malo zemljaniji", kaže Sakaida. "Upija sve okuse koje s njim kuhate, što ga čini lakim za korištenje i u slatkim i u slanim jelima."
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.