Ako pijete vodu iz česme trebali biste znati 'pravilo 4 sata'

2
Radiosarajevo.ba
Ako pijete vodu iz česme trebali biste znati 'pravilo 4 sata'

Sve više ljudi odlučuje se za kupovinu flaširane vode i nosi je sa sobom, ali većina stanovništva u našoj zemlji i dalje pije vodu iz česme, što je razumljivo zbog praktičnosti.

Iako je situacija slična u Njemačkoj, oni imaju pravilo koje se često preporučuje građanima i koje ima svoju logiku.

Voda iz česme nudi brojne prednosti: ne morate je prenositi, mnogo je jeftinija od flaširane vode, a njen ekološki otisak je čak 600 puta manji od korištenja jednokratnih plastičnih boca. Međutim, postoji važna stvar na koju treba obratiti pažnju kako biste izbjegli bakterije – pravilo 4 sata (4-Stunden-Regel).

Prirodne ljepote BiH: Planinarka Aida oduševila pratioce nevjerovatnim pogledima sa Maglića

Iako je voda iz česme u Njemačkoj strogo kontrolisana, bakterije i zagađivači se mogu nakupljati u cijevima, posebno kada voda duže stoji, kao u slučaju prekida vodosnabdijevanja ili kada ste odsutni duže vrijeme.

Zbog toga Vijeće potrošača Sjeverne Rajne-Vestfalije preporučuje pravilo od 4 sata. To znači da, ako česma nije bila korištena duže od četiri sata, prvo pustite "staru" vodu dok ne počne teći hladna voda. To može potrajati do 30 sekundi, ali obično je brže, kako piše Fenix Magazin. Nakon toga, možete koristiti "svježu" vodu za kuvanje ili piće.

Vodu koju ste pustili ne morate prolijevati, već je možete iskoristiti za druge svrhe, poput:

  • zalijevanja
  • čišćenja
  • brisanja podova (preporučuje se korištenje hladne vode)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak