Affogato je sve popularniji u kafićima: Evo kako ga napraviti kod kuće

0
Radiosarajevo.ba
Affogato je sve popularniji u kafićima: Evo kako ga napraviti kod kuće

Prije više od 130 godina priprema kafe trajala je i po nekoliko sati, stoga je Angelo Moriondo iz Torina 1884. godine patentirao prvi espresso aparat za kafu i napravio svježe mljevenu kavu skuhanu pod pritiskom vodene pare, prenosi Days Of The Year.

Moriondo je svoj izum čuvao samo za uski krug prijatelja i poslovnih partnera. Njegov je aparat, unatoč stalnim poboljšanjima imao veliku manu – u njemu se odjednom mogla skuhati samo velika količina kafe.

Upravo zato je njegov sunarodnjak, Luigi Bezzera, 1902. godine odlučio malo unaprijediti aparat, pa se napokon mogla kuhati šoljica po šoljica.

Zatim, nekoliko godina kasnije, Desidero Pavoni otkupio je patent za espresso, složio model i ideale te odradio marketinški dio posla. S novom, unaprijeđenom verzijom Bezzera i Pavoni su izazvali pravi 'bum' na tržištu.

Espresso je ubrzo postao globalno poznati napitak. Pravi je espresso kratak i jak. Kada se pripremi, trebalo bi ga popiti što prije kako dugim stajanjem kava ne bi izgubila ništa od svojih okusa i mirisa. Osim samostalno, možete ga pomiješati s drugim sastojcima i napraviti genijalne deserte, baš poput Affogato napitka.

Ovaj tradicionalni talijanski napitak i poslastica sve više se poslužuje u kafićima, a sastoji se od vruće kafe i sladoleda. I ne, to nije ledena kafa jer se priprema potpuno drukčije.

Od sastojaka vam treba:

2 kuglice sladoleda od vanilije 60 ml espressa (ako nemate aparat, skuhajte istu količinu jake crne kafe)

liker od badema, rum 

mljeveni keksi po želji

Priprema: 

Nakon što ste pripremili espresso, u jednu čašu stavite sladoled i toplu kafu prelijte preko. Po želji, dodajte malo likera od badema ili ruma i posipajte mljevenim keksima. U slast!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak