Znalci najviše vole paprčnjak. Znate li šta je i volite li ga jesti?
Za jablaničku janjetinu kažu da je najbolja na svijetu i najpoznatiji dio bh. gastro ponude.
U Jablanici o ovom nema diskusije, a i dalje malo je onih koji će naći kontra argument.
Kada vozite pored nekog od restorana i vidite prepun parking prostor, a posebno desetak janjaca kako se vrte na ražnjevima, odmah znate da ste na pravom tragu.
"Ponekad ih ispečemo i po 15, 20 komada dnevno. Dobra roba mamac je za goste koji osjete kvalitetu i ljubaznost", pričali su nam vlasnici.
Stručnjaci kažu da je janjca potrebno stalno zarezivati.
"Tamo gdje se otvara plećka i među nogicama, kako bi “popucao” tamo gdje se želi, a ne gdje ne treba", priča nam radnik koji je zadužen za pripremu.
Ljubitelji janjetine vole prednje nogice - zaporak, a zanimljiv naziv za ovaj specijalitet smo čuli kod gostiju iz Hrvatske.
Oni ga zovu - paprčnjak ili priponac.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.