Kako se časte naši političari: Za janjetinu, teletinu i junetinu 600.000 KM

B. T.
Kako se časte naši političari: Za janjetinu, teletinu i junetinu 600.000 KM
Foto: CNN Turk / Ilustracija

Nedugo nakon što je konačno kompletirana državna vlast, a parlamentarci i ini funkcioneri u izvršnoj vlasti zaposjeli u fotelje, nadležne službe pobrinula se da im slučajno nešto ne zafali i da uživaju u svim privilegijama koje ih sljeduju. 

Između ostalog, u državnoj kasi planirano je čak 600.000 za janjetinu, junetinu i teletinu.

Otkrivamo vrtoglave cifre: Evo koliko su parlamentarci zaradili za godinu nerada

Zastupnici i delegati u Parlamentu Bosne i Hercegovine u prošloj godini, u kojoj zbog blokada nije bilo zasjedanja niti gotovo bilo kakvih drugih aktivnosti, zgrnuli su pravo bogatstvo na osnovu plaća, toplih obroka, paušala, naknada za odvojeni život, prijevoz, upotrebe vozila, dnevnica...

Naime, na osnovu Odluke o internim procedurama stvarania i evidentiranja obaveza u Službi za zaiedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine i Pravilnika o javnim nabavkama i radnim procesima u javnim nabavkama Službe, Dragan Šojić, direktor Službe, uz saglasnost oba zamjenika donio je tzv “Aneks 1 Privremenog plana javnih nabavki za I kvartal 2020.

Faksimil odluke - undefined

Foto: Printscreen: Faksimil odluke

Kako je navedeno, na ovaj način dodaje se nekoliko pozicija, među onima i "svježe meso –teleće, janjeće i juneće", a procijenjena vrijednost je 600.000 KM.

Također, dodaje se i stavka “razni prehrambeni proizvodi”, za što je predviđeno 115.000 KM.

U oba slučaja radi se o okvirnom sporazumu na 24 mjeseca, s rokom početka nabavke u januaru, a očekivani period zaključenja je april. Ovlašteni pokretač je Odsjek za ugostiteljstvo.

Imal' bujruma: Pogledajte cijene u restoranu Parlamenta BiH

Već svi znamo da je najbolje plaćen posao u regiji posao parlamentaraca u Bosni i Hercegovini. Plaća im je oko pet hiljada KM, a računajte da na to dobiju i ine privilegije poput naknada za odvojeni život, stanarina, dnevnica, toplog obroka ili službenih automobila. Naravno, o visini svih tih naknada sami odlučuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije