Zanimljiv razlog: Evo zašto kesice čipsa nikad nisu pune do kraja
Ako volite jesti čips, sigurno ste primijetili da kesice čipsa nikad nisu pune. No za to postoji vrlo dobar razlog. Bilo da otvorite malu kesu čipsa ili veću za zabavu da biste nahranili i prijatelje, uvijek je pomalo razočaravajuće vidjeti da je ona daleko od pune.
Iako biste mogli pretpostaviti da je kesica samo djelomično napunjena kako bi se kompanije imale veći profit, to također ima veze s iskustvom potrošača, piše Reader's Digest.
Naime, u kesicama se ostavlja prostora kako se čips ne bi oštetio. Put od tvornice u kojima se čips proizvodi i pakira do vašeg stola je prilično dug. Kompanije namjerno ostavljaju prazan prostor u kesici kako se čips ne bi smrvio i kako ne bi preostale samo mrvice.
Težak udes u BiH: Četiri osobe povrijeđene, među njima i beba
U kesice čipsa se dodaje i dušikov plin koji čips održava svježim. Ako bi se kesice napunile običnim plinom, čips bi se vrlo brzo pokvario i postao bi mekan. Dušik je prirodni plin i potpuno je bezopasan, a pokazalo se i da poboljšava okus čipsa.
"Osim ako se čips prodaje vakuumski zatvoren, stvarno nema načina da se zaobiđe kesica punjena dušikom", Kitchen Cabinet Kings rekao je za Today:
U Hrvatskoj zabranjena prodaja ovog čipsa: Ako ga imate kod kuće, nemojte ga konzumirati
"Dakle, sljedeći put kada otvorite kesicu čipsa samo da biste pronašli znatno manje čipsa nego što ste očekivali, znajte da to nije bez dobrog razloga. Zbog manje količine čipsa u kesici dobit ćete bolju porciju i manje sitnih, slomljenih komadića, piše Večernji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.