Zabranjen ulaz: Na ovih 5 mjesta na svijetu samo odabrani mogu ući

1
Radiosarajevo.ba

Zona ili Area 51 nije jedino mjesto na planeti koje se drži u strogoj tajnosti.

Zapravo, svijet je pun strogo čuvanih mjesta u koja samo odabrani mogu ući, bilo zbog vlastite sigurnosti ili zbog zaštite tajni.

Evo pogleda na pet najzagonetnijih mjesta na koja samo odabrani mogu ući.

Mons. Tomo Vukšić: "Crkveni službenici će uraditi sve da pomognu unesrećenima"

Otok Sjeverni Sentinel

Smješten u Bengalskom zaljevu, otok Sjeverni Sentinel dom je najizoliranijoj grupi ljudi na svijetu. Jedno od rijetkih preostalih nekontaktiranih plemena, Sentinelezi su žestoko neprijateljski nastrojeni prema autsajderima i čuvaju svoj mali otok, prekriven džunglom, smrtonosnom snagom.

Otprilike iste veličine kao Manhattan, Sjeverni Sentinel možda je najpoznatiji od Andamanskih otoka, a postao je dobro znan zbog nekoliko katastrofalnih i nepromišljenih pokušaja da se posjeti to rajsko mjesto. Najnoviji od njih dogodio se 2018. godine, kada su američkog misionara ubili Sentinelezi dok se približavao njihovoj domovini, očito s namjerom da ih preobrati na kršćanstvo.

Istina, Sentinelezi su mudri što se tako žestoko opiru posjetiteljima, budući da bi unošenje virusa i drugih patogena od strane Zapadnjaka moglo lako zbrisati izolirano pleme koje nema imunitet na te bolesti. Zbog zaštite svih, indijska obalna straža sada patrolira vodama Bengalskog zaljeva, provodeći strogu zabranu svih posjeta Sjevernom Sentinelu.

Vatikanski tajni trezor

Osnovan početkom 17. vijeka, Vatikanski tajni arhiv – koji je 2019. preimenovan u Vatikanski apostolski arhiv – izgrađen je za pohranjivanje ličnih dokumenata svih papa. Više od 250 godina ti su zapisi ostali potpuno zapečaćeni, ali je 1881. papa Lav XIII. konačno ublažio određena ograničenja, dopuštajući odabranoj grupi katoličkih učenjaka pristup trezoru.

Međutim, arhiva je do danas zabranjena za sve druge, a i rijetkim je novinarima bio dozvoljen ulaz. Samo vrlo malom broju pažljivo akreditiranih vjerskih akademika dopušten je ulaz, a čak je i njima zabranjeno pregledavanje kompletne zbirke.

Trezor sudnjeg dana

Službeno poznat kao Svalbard Global Seed Vault, ovaj zaštićeni objekt nalazi se na otoku Spitsbergen - najsjevernijem stalno naseljenom mjestu na Zemlji. Duboko unutar arktičkog kruga, popularno nazvan Trezor sudnjeg dana sadrži sjeme više od 1,3 miliona vrsta biljaka i usjeva iz cijelog svijeta, pružajući vitalnu potporu u slučaju da neka prirodna (ili neprirodna) katastrofa uništi naše postojeće zalihe.

Uklesan u golu stijenu, objekt je smješten na više od 100 metara duboko unutar planine i izgrađen je da izdrži potrese, nuklearne napade i podizanje nivoa mora. Također je dobro zaštićen od mikroba i drugih neželjenih posjetitelja, uključujući ljude.

Zmijski otok

Ilha da Queimada Grande - također poznat kao Otok zmija - postao je odsječen od brazilskog kopna prije otprilike 11.000 godina, kada su lokalne zmije krenule znatno divljim evolucijskim putem od svojih kontinentalnih pandana. S vremenom postajući ono što danas poznajemo kao zlatne zmije supljaste glave, ove nevjerojatno opasne zmije posjeduju otrov koji može otopiti ljudsko meso, što rezultira smrću u roku od sat vremena.

Prema legendi, posljednji stalni stanovnik otoka bio je svjetioničar, čiju su cijelu obitelj navodno pobili njihovi zmijski susjedi 1920-ih. Od tada su zmije potpuno preuzele vlast, a neka izvješća sugeriraju da sada postoji jedna zmija na svakom kvadratnom metru otoka.

S obzirom na opasnosti koje predstavljaju lokalne divlje životinje, niko pri zdravoj pameti ne bi želio posjetiti Ilha da Queimada Grande - čak i kad bi mu bilo dopušteno. Iz očitih razloga, dakle, brazilska vlada zabranila je bilo kome da stupi na Otok zmija, iako je nekim istraživačima dopušteno proučavati zmije, pod uslovom da su u pratnji liječnika.

Crkva Svete Marije Sionske

Indiana Jones je možda pronašao svoj sveti gral u Petri, no legenda kaže da se Zavjetni kovčeg zapravo nalazi u crkvi u Aksumu, u Etiopiji. Kao i u filmu, i čuvarima ove religiozne relikvije zabranjeno je da ikada napuste crkvu, a kruže priče da su navodno obučeni da golim rukama ubiju svakoga ko pokuša ući.

U stvarnosti, cijenjeni predmet pronađen unutar crkve Gospe Marije od Siona vjerojatno je replika Kovčega, koji može, ali i ne mora stvarno postojati. Međutim, kako niko trenutno živ nije dobio dozvolu za ulazak u crkvu, teško je sa sigurnošću znati šta tačno sadrži.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak